Goeree
F. den Eerzamen, geboortig uit de ‘stad’ Goedereede, heeft in de loop van zijn lengend leven enkele honderden artikels in regionale kranten geschreven over Goeree en Flakkee, het eiland dat bestuurlijk tot de provincie Zuid-Holland behoort, maar naar zijn taal zich bij het Zeeuws aansluit, en mitsdien in het Woordenboek der Zeeuwse dialecten, waaraan Den Eerzamen voor het Goerees heeft meegewerkt, zijn plaats heeft gekregen. Ter gelegenheid nu van de samenvoeging, per 1 januari 1966, van de drie gemeenten Ouddorp, Goedereede en Stellendam tot één gemeente Goedereede, heeft hij uit die kranteartikels een bloemlezing samengesteld onder de titel Het eiland Goeree/Geschiedenis, volksleven, taal, die de hoofdinhoud vormt van nr. 2 en 3 van jaargang XVI van het tijdschrift Neerlands Volksleven. Daarbij was, wegens de uiteenliggende en deels in een vrij ver verleden liggende datering van de oorspronkelijke publikaties, heel wat omwerken en bijwerken nodig. Ook moesten zoveel mogelijk herhalingen, die in de chronologisch verspreide krantestukjes niet hinderlijk waren, worden weggewerkt om tot een ordelijk geheel te geraken. Een gave eenheid is niet helemaal bereikt; de sporen van de vroegere spreiding naar tijd en naar onderwerp zijn in het boek nog wel te zien, maar dat neemt niet weg, dat het zich over het algemeen aangenaam laat lezen. Oudere eilanders zullen er enige genoeglijke uren van herinnering aan voorbije toestanden en gebruiken mee kunnen beleven, en ook jongeren met wat historische belangstelling zal het toespreken. Buiten de kring van de eilandbewoners zal vooral het folkloristisch gedeelte, dat een aanzienlijke plaats inneemt en daarom opneming in Neerlands Volksleven volkomen wettigt, de aandacht trekken en vasthouden.
De volgorde in de ondertitel, ‘geschiedenis, volksleven, taal’, is een rangorde wat de taal betreft. Daaraan is geen afzonderlijk hoofdstuk gewijd. De taalfeiten die passim vermeld worden, liggen grotendeels op lexicologisch terrein: bij de beschrijving van bedrijf en ambacht, van huiselijk leven, familieleven en gemeenschapsleven, van kledij en voeding en drank, van kinderspelen, van gebruiken bij huwelijk en wat daaraan voorafgaat, bij geboorte en overlijden, komen terloops termen en zegswijzen in dialect voor, die bijdragen tot de lokale kleur.
Na het geschrift van Den Eerzamen, dat het overgrote deel van de dubbele aflevering van Neerlands Volksleven in beslag neemt, volgt nog een artikel over De korenmolen van Goedereede van A. Bicker Caarten, en een Naschrift van P.W. Hordijk, voorzitter van de Stichting ‘De Flakkeesche Gemeenschap’.
Als afzonderlijke uitgave is Het eiland Goeree, dat 180 bladzijden telt en aardig geïllustreerd is, verkrijgbaar tegen f 6,90 bij het Nederlands Volkskundig Genootschap te Wassenaar.