Een stiende
Het is bekend dat Engelse woorden als Leicester, Worcester, Manchester tweelettergrepig zijn, Nederlands ongeveer Leste, Woeste, Mentsjte. In het Nederlands komt daarmee aardig overeen jaaster = ja zuster op R.K. scholen.
Het getal ‘zestiende’ geven wij steeds zijn volle drie lettergrepen. We gebruiken trouwens ‘zestiende’, ‘zeventiende’, ‘achttiende’ enz. in het dagelijks leven zo zelden, dat van slijtage geen sprake kan zijn.
Anders is het in het dagelijks leven van de beursman. Ook hij zal ‘vijftiende’, ‘zeventiende’ enz. zelden gebruiken, maar ‘zestiende’ is schering en inslag bij hem. Effecten worden verhandeld in hele getallen, zonder of met halven, kwarten, achtsten en zestienden. Men noteert dus bijv. 80, 80½, 80¼, 80⅝, 80 15/16. Dit ‘zestiende’ nu is in het dagelijks beursgebruik gesleten tot ‘stiende’, dus 80 15/16: tachtig vijftien stiende(n).
Men kan opmerken dat ‘zestiende’ het hoofdaccent op de eerste syllabe heeft. Hier staat echter tegenover dat ‘zestiende’ op de beurs de alleenheerschappij heeft; elk contrast met ‘veertiende’, ‘vijftiende’ en andere ‘-tienden’ ontbreekt. In deze omstandigheden was de telkens en telkens terugkerende volmondigheid van ‘zestiende’ te lastig en werd ‘stiende’ geboren.
K. Kooiman.