Tijdschrift voor Levende Talen XI. afl. 2.
De zeventigste verjaardag van Arthur van Schendel gaf Fr. Closset aanleiding om het werk van deze schrijver, ‘een der grootste onder de thans levende prozateurs’ te karakteriseren in drie onderscheiden perioden: de romantiek van de verhalen uit de M.E. en de renaissance, de hedendaagse romans en de ouderdomsperiode, met beschouwelijke humor gewijd aan ‘het tragische probleem van het Levensrhythme’. Een uitvoerige bibliografie besluit deze bijdrage. - In de Kroniek geeft G. Vannes, in aansluiting bij bovengenoemde aantekeningen, zijn opmerkingen over Duitse invloed in Vlaams-België tussen 1830 en 1848. Vooraanstaande Vlamingen, vooral Delecourt en Dautzenberg, reageerden met sympathie op de Duitse vriendschapsbetuigingen.
Afl. 3. Lode Zielens, in 1944 als oorlogsslachtoffer gestorven, wordt herdacht door Fr. Closset, die zijn verdiensten als romanschrijver uiteenzet, maar tevens wijst op zijn tekortkomingen en gebreken. Al is zijn taal soms onbeholpen en overdreven, hij tekent met diep mededogen ten volle levende personen. In de geschiedenis van de Vlaamse letteren verdient zijn werk een blijvende plaats. Een uitvoerige bibliografie is aan dit artikel toegevoegd. - G. Vannes beoordeelt Deux grammaires néerlandaises, van J. van Mulders en J. van Hoof, beide bestemd voor het onderwijs aan Waalse leerlingen.
Afl. 4. Fr. Closset opent de aflevering met een beknopt artikel over Multatuli, gevolgd door een uitvoerige bibliografie. - G. Vannes besluit zijn kritiek op Deux grammaires néerlandaises, waarin hij aanwijst dat Van Hoof veel ontleend heeft aan zijn eigen Grammaire du Néerlandais de Base van 1940.
Afl. 5. Jules Horrent vergelijkt in een Frans artikel: Roelants lied et La Chanson de Roland de Middelnederlandse fragmenten met het Franse origineel. - F. Closset herdenkt in de rubriek Nederlandse Letteren Arthur Cornette en bespreekt o.a. de Lof der gereedheid van de ‘veelbelovende dichter’ Herwig Hensen.
Afl. 6. Jules Horrent besluit zijn studie over het Roelandslied. - J. Píe stelde een uitvoerige en zeer nauwkeurige Bibliografie over Multatuli samen.
C.d.V.