Buysse, en over de bloemlezing uit Prudens van Duyse's gedichten, onlangs door Victor de Meijere uitgegeven. - De criticus acht deze ‘opgewonden verstandelijke welsprekendheidspoëzie’ grotendeels van uitsluitend histories belang.
Okt. - Kloos beoordeelt in zijn Literaire Kroniek de jongste verzen van H. Roland Holst.
De twintigste eeuw. - Sept. Leo van Puyvelde vertelt in een kort artikel iets over het leven van de jonggestorven Vlaamse dichter Albrecht Rodenbach en geeft een karakteriserend overzicht van zijn werk.
Groot-Nederland. - Okt. Van Nouhuys polemiseert in de rubriek Dramatische Kunst tegen Emants' aesthetiese beschouwingen over het toneel, die een plaats vonden in de voorrede van zijn toneelstuk Domheidsmacht.
Elseviers Maandschrift. - Okt. Top Naeff schrijft over de Zomerspelen een artikel, dat door foto's aangevuld wordt. Jammer dat die ongekleurde afbeeldingen slechts een gebrekkige indruk geven van de vertoningen, die juist door licht en kleur zo biezonder waren.
De Beweging. - Sept. Albert Verwey trekt in zijn Studies in Hölderlin een parallel tussen Hölderlin en Vondel, door brokstukken uit beider vertaling van Koning Edipus naast elkaar af te drukken. - J. Koopmans besluit zijn studie over Willem van Haren's ‘Friso’. Daarin wordt aangetoond dat Van Haren's ‘antiek en massief epos’, hoe zwak ook als kunstprodukt, door zijn ideeën-inhoud buitengewoon interessant is. ‘Als geheel, is de Friso hoog van stijl, en de openbaring van een voorname en diep wijsgerige geest.’ De Friese oervorst is een ‘gepraedestineerde Aufklärungs-vorst, doorkneed met de ethiek van Engelse moralisten.’ In hem ‘hebben Stoa en Verlichting zich geassocieerd.’ - Maurits Uyldert geeft een gedetailleerde, afbrekende kritiek van Van Moerkerken's poëzie.
Okt. Albert Verwey schrijft over Het Beoordeelen van Gedichten een paar mooie, diepgaande bladzijden. Verder geeft hij Drost's Hermingard, gedeeltelijk herdrukt, met inleiding en toelichting. Daarmee wordt voor deze zeldzaam geworden roman en de te weinig bekende auteur terecht nog eens de aandacht gevraagd. - Maurits Uyldert geeft een scherpe kritiek, gekarakteriseerd door de woorden Onbevoegd inleiden, op de Zelfkeur in Simons' Wereldbibliotheek.