Kleine mee-delingen over boekwerken.
Aquarellen door Truida Kok. - Amersfoort, Valkhoff & van den Dries.
Twaalf verhalen van alledaagse voorvallen uit eenvoudige binnenhuisjes, voor de buitenwereld te weinig geruchtmakend om een nieuwtje in een krant te kunnen opleveren, en alleen de gedachten vullend van de onmiddelike omgeving; verhalen van rustig genoten geluk, en van verdriet, héél zacht bewogen maar afmattend met zijn aldoor knagen en verteren.
En even weinig heftig ook de verhaaltrant. Aquarellen zonder felle kleuren, zonder uitkomende lijnen, vlak geschilderd, maar juist van tekening en zeer harmonieus in hun compositie.
Geen beschrijvingen; ieder verhaal bestaande uit kleine toneeltjes ter karakteriesering, zeker niet dan na veel vergelijken zó gevonden en naast elkaar gezet, overslaand wat er niet toe doet, en daardoor bij al dat fragmentariese toch een verhaal in éénen door.
De kalme rust van 't dorpsleven of de eenzame stilte van afgelegen boerderijen vormt de achtergrond waartegen de figuren uitkomen. De meeste der histories vallen voor in 't Gooi, sommigen in Limburg, andere in de eleganter maar toch nog landelike omgeving van kleine villa's met aardige tuintjes in een dorp.
Van de Gooische verhalen is de boerenvrijage ‘Samen uit - samen thuis’ een van de beste. De tiepen uit 't Goo en uit Limburg zijn algemeen goed getroffen; 't geen ze kon karakterieseren is zorgvuldig door 't verhaal gewerkt, zonder storende zichtbaarheid van de aanhechtingsplaatsen der inlassingen.
Van de andere staat ‘Een bezoek’ bovenaan, 't enige verhaal uit éen tooneel en meer karakterschets gevend dan de overige. ‘Cilia’ berust op wel wat reeds heel vaak bewerkte motieven; de geschiedenis van de treurige tering-dood van een jong mooi meisje waar iedereen van houdt, is, als een opera-melodie die populair wordt, tot in de kleinste onderdelen doodgeknepen, door dat herhaalde gemartel om het weer eens opnieuw te vertellen. In ‘Een moeder’ is het plotseling slecht-blijken van de zoon veel te onvoorbereid: dat wekt onder 't lezen op tot protest, tot ontkenning.
D.