ik zou die veiligheidsklep niet willen sluiten; maak eerst het onderwijs wat dit behoort te zijn! En wilt gij grootere offers vragen, vraag die dan èn voor het nog zoo misdeelde ambachtsonderwijs, èn in de eerste plaats voor de verbetering van de lagere school; voor houtslöjd (want deze kost geld’), voor schooltuinen, voor opleiding en betere bezoldiging der onderwijzers. Breng zoodoende eerst de lagere school tot de maatschappij, dan zal die maatschappij van zelf komen tot de school!’)
Tweemaandelijksch Tijdschrift, September '98, o.a.: Albert Verwey, Uit ‘De Nieuwe Tuin.’ - Dr. A. Aletrino, Avond. - Ary Prins, De Heilige Tocht. - Cyriel Buysse, Van Alleijnes' ziel.
Elsevier, September '98, o.a.: C.K. Elout: Gerard Keller aan 't woord.
Het Belfort, '98, Julie, o.a.: Joz. Jacobs, De jongste richting in de Taalkunde. (‘Vooraleer te eindigen, willen we nog eene algemeene aanmerking maken: wil men op taalkundig gebied aan de eischen der wetenschap voldoen, dan beginne men met de taal- en letterkunde van het hedendaagsch Nederlandsch te beoefenen; vervolgens geve men de Middel-nederlandsche teksten nauwkeurig uit om de grondige studie der Mnl. dialecten, ook die der Oudgermaansch dialecten en onderdialecten aan te vangen.
Deze edele, nieuwe pogingen doen ons hopen dat de jongste richting, die overal zekerheid, nauwkeurigheid en volledigheid vereischt, binnen eenige jaren aan de geleerde wereld degelijk werk zal leveren.’)
Tijdschrift (Mij. Ned. Letterk.), XVII, 3: H. Kern, Kantoor, quatuor. (‘De neiging om eene ĕ, hoe ook ontstaan, in de lettergreep onmiddellijk vóór de geaccentueerde te versterken tot a - eene neiging die van latere dagteekenening moet wezen - is wederom aan verscheidene talen gemeen.’) - J. Verdam, Van noode hebben; van doen hebben. - C. Bake, Nog eens Dubbelduw. - M.M. Kleerkooper, Een vergeten catalogus. (Catalogus Bibliothecae ... D. Samuels Costeri). - A. Hendriks, Palamedes 796. - H. Kern, Canis çuni. - A. Beets, Sjappetouwer. - A. Beets, Naschrift. - W.L. de Vreese, Nieuwe Middelnederlansche Fragmenten. (IX. Drie nieuwe fragmenten van den Spiegel Historiael. ‘Op drie plaatsen staat er een leesteeken, een punt met daar boven op een haaltje dat grof begint, ongeveer een punt met een omgekeerde komma er boven op. Dit teeken is niet zeldzaam, vooral niet in de prozahandschriften; men vindt het later ook in haast alle incunabelen er in drukken tot in de XVIIe eeuw. 't Is een der vormen van hetgeen Hirsche in zijne Prolegomena het “Hakenpunkt” genoemd heeft, dat hij in de geschriften van Thomas a Kempis meende ontdekt te hebben, en waaraan hij en anderen, zoo b.v. zelfs wijlen Prof. Acquoy, veel te veel belang hebben gehecht in verband met de “Thomas-questie”.’) - G.J. Boekenoogen, Concept van de bestedinge tot het bedijcken van de Assendelver meer (ao. 1533. - G.J. Boekenoogen, Toelichting. - G.J. Boekenoogen, Bladvulling (Duimkruid).