aard, De Gemeenschap, Roeping en het Tijdschrift voor Theologie, als een groot aantal in vergetelheid geraakte bladen en almanakken. In de geschiedenis van deze bonte verscheidenheid van tijdschriften is de geschiedenis van de Nederlandse katholieken te lezen: de emancipatie, de onderlinge conflicten binnen de zuil, en het opgaan in algemene verbanden.
Voor hen die Streven toegedaan zijn is dit tweede deel extra interessant, omdat ons tijdschrift (blz. 259-260) en de voorlopers ervan - Studiën (blz. 262-263), Katholiek Cultureel Tijdschrift (blz. 123-124), Katholiek Cultureel Tijdschrift Streven (blz. 124-125) - er alle in voorkomen, en gedetailleerd worden besproken. Van elk van deze tijdschriften, zoals van alle in dit deel opgenomen tijdschriften, worden de volgende gegevens geboden: jaren, ondertitel, uitgever, plaats, formaat, omvang, redactie, speciale nummers, register, bijzonderheden, relaties, literatuur, en typering.
Studiën (1868-1941) krijgt onder meer de typering: ‘Het blad heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de katholieke herleving.’ De opvolger ervan, het Katholiek Cultureel Tijdschrift (1945-1947), presenteerde zich als een ‘algemeen cultureel tijdschrift voor katholieke intellectuelen, geredigeerd door de jezuïeten, met aandacht voor filosofie, theologie, politiek, literatuur, kunst.’ Het Katholiek Cultureel Tijdschrift Streven (1947-1953) ontstond uit de samenvoeging van het Katholiek Cultureel Tijdschrift en het Vlaamse Streven (gesticht in 1933), waarvan als Vlaams blad geen beschrijving in de Bibliografie van Katholieke Nederlandse Periodieken is opgenomen. Het wordt getypeerd als: ‘Tijdschrift voor de katholieke intelligentsia, geredigeerd door paters jezuïeten, met gedegen artikelen over godsdienst, wijsbegeerte, letterkunde, kunst en cultuur, geschiedenis, menswetenschappen, economie, politiek.’
Uiteindelijk verschijnt in 1953 Streven (1953-1980), waarvan vanaf oktober 1978 een Vlaamse en Nederlandse editie verschijnt. In december 1980 werd deze Nederlandse editie stopgezet. In 1991 beraadde een groep Nederlanders zich over een nieuw tijdschrift, en besloot toenadering te zoeken tot het Vlaamse Streven, waarvan de huidige redactieleden uit Vlaanderen en Nederland zijn gerekruteerd.
De slotopmerking uit de recensie van 2000 kan zonder enige aarzeling hier herhaald worden: ‘Dit is een boek dat meer dan één prijs verdient.’
□ Paul Begheyn
Otto S. Lankhorst en Door Timmerman (red.), Bibliografie van Katholieke Nederlandse Periodieken. Deel 2. Cultuur en ontspanning, Valkhof Pers, Nijmegen, 2008, 348 blz., 60 euro, ISBN 978-90-5625-238-0.