op de grond staan. Her en der zitten groepjes oude mannen te kaarten in de zon.
De meeste bewoners leven al hun hele of halve leven in de piepkleine woninkjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Ze zijn niet aangesloten op het riool: de huizen delen een openbaar toilet. Af en toe zie je een oud man of vrouw in pyjama over straat gaan met een gevulde po. De sfeer is vriendelijk. De enkele buitenlander die hier loopt, wordt vriendelijk begroet.
De bewoners hebben lak aan het almaar moderniserende, individualiserende en internationaliserende Sjanghai. Afgezien van een enkele mobiele telefoon leven ze nog precies als dertig jaar geleden. Met het verschil dat ze nu meer en beter te eten hebben. De meesten komen nauwelijks buiten hun kleine wijkje. Ze hebben zich afgesloten voor de veranderende stad.
Maar Sjanghai laat zich niet zo gemakkelijk buitensluiten. Het onverzadigbare monster van de metamorfose zal ook dit wijkje met zijn bewoners opslokken, herkauwen en uitspuwen.
Een paar maanden geleden zag ik voor het eerst de ontbrekende ramen. Het werden er steeds meer. Daarna groeide op mysterieuze wijze ook het aantal huizen zonder dak. Ik besloot te vragen hoe het zat. Een vader en een zoon, handelaren in geborduurde kussens, nodigden me uit op de thee. Een projectontwikkelaar, vertelden ze, was bezig iedereen uit te kopen. Op deze plek kwam een nieuw kantorencomplex. Zodra een gezin in de wijk toehapte, werd de woning ontdaan van dak en ramen om te voorkomen dat een ander erin zou trekken. Zelf hadden ze nog geen deal gesloten. Ze vonden het geboden bedrag te laag.
Waar moeten jullie straks naartoe verhuizen?, vroeg ik. Ze namen me mee naar een groot plakaat in hun steeg, waarop fonkelnieuwe torenflats in een groene omgeving stonden afgebeeld. ‘Het zijn best mooie huizen’, zei de vader. ‘Maar ze liggen dertig kilometer verderop aan de rand van de stad. Ik heb mijn hele leven hier in het centrum gewoond.’
De veranderende stad kent geen genade. Aanpassen of aangepast worden, dat is de vraag.
Je kan deze gedachtegang nog iets verder oprekken. Heeft de verbouwende, uitbreidende, moderniserende stad ook gevolgen voor de instituties? Als inwoners van Sjanghai moeten kiezen tussen zichzelf verliezen of verdwijnen, veranderen of worden veranderd, meezwemmen of verzuipen, hoe zit dat dan met bijvoorbeeld de Communistische Partij?
Veel westerlingen die nog nooit in China zijn geweest, nemen voetstoots aan dat China nog altijd een communistisch land is. Maar klopt dat wel?