houvast. In deze steden wordt in een razend tempo gebouwd, en nog razender opgeruimd en afgebroken.
Een helder en rationeel begrip krijgen van de megasteden is moeilijk, zoniet onmogelijk. De tegenstellingen (traditie en moderniteit, arm en rijk, Oost en West, hoop en wanhoop) zijn er zo groot en op de spits gedreven, dat het leven er soms meer surreëel dan reëel lijkt.
We hebben ervoor geopteerd om, meer dan gebruikelijk is in de themanummers van Streven, ruimte te geven aan persoonlijke indrukken. Uiteraard komen experts aan het woord. Zij brengen, zoals dat hoort, feitenmateriaal aan en wetenschappelijke inzichten. Maar we gingen ook op zoek naar auteurs die het leven in een megacity aan den lijve hebben ondervonden, omdat ze er gedurende langere tijd gewoond en gewerkt hebben.
We beperken ons tot Aziatische megasteden. Megasteden komen overal ter wereld voor, maar in Azië meer dan elders en meer uitgesproken. De snelheid waarmee in China wijken en steden uit de grond rijzen (‘pop-up cities’ genoemd), de vanzelfsprekendheid waarmee geavanceerde technologieën worden toegepast in landen die tot voor kort behoorden tot ‘de derde wereld’, de scherpte van de tegenstellingen tussen traditie en vernieuwing, de brutaliteit waarmee de vernieuwingen zich voltrekken, dat alles doet zich voor in alle megacities, maar het meest van al in Azië.
In het openingsartikel trekt Han Verschure, die ervaring heeft met het ontwerpen van stedenbouwkundige masterplannen in Azië, enkele krijtlijnen.
Michiel Hulshof, sinds twee jaar correspondent in Sjanghai, schetst zijn indrukken van die rusteloze stad. Hij bijt de spits af in van een reeksje artikelen over China. In het artikel van de urban designer en filosoof Arie Graafland wordt Tokio vergeleken met Sjanghai. Jan Jonkheere, redacteur van China Vandaag, probeert een antwoord te geven op de vraag wat China's megasteden drijft. Elianne Keulemans bespreekt China Blue, een film over de schrijnende werkomstandigheden in de textielindustrie. Lara Tabac, een New Yorkse antropologe, schetst haar indrukken over Hongkong, waar ze enkele jaren woonde.
De socioloog John Coleman, uit Los Angeles, put uit zijn veelvuldige reiservaringen in Aziatische megasteden. Georges De Schrijver laat zijn licht schijnen over Manilla, waar hij de afgelopen jaren regelmatig vertoefde en werkte. En een andere theoloog, Danny Pilario, gaat in op het leven in Payatas, de ‘mega-vuilisbelt’ van Manilla. De antropoloog Lodewijk Brunt, auteur van een boek over Mumbai, vergelijkt die stad, waar hij naar eigen zeggen verliefd op is, met een snelkookpan. Koen Ruymaekers, die in het Australische Sidney woont, geeft ten slotte zijn indrukken weer van het leven in Dubai, waar hij drie jaar werkte als informaticus.
Georges De Schrijver
Walter Weyns