overstaptijd achtentwintig minuten. Dat betekent bij aankomst in Roosendaal dat we nog net de rode sluitlichtjes van de trein naar Nijmegen kunnen zien.
Op een avond sprak ik tegenover een spoormedewerker mijn bevreemding erover uit, dat die trein vervolgens in Breda tien minuten stilstond, dus zonder problemen in Roosendaal de aansluiting van de trein uit Antwerpen kon overnemen, temeer daar er op het traject Roosen-daal-Breda geen ander verkeer plaatsvindt. Zijn reactie: ‘Mijnheer, wat er in Breda gebeurt, valt buiten onze verantwoordelijkheid. Maar er zit beslist een filosofie achter’. Waarop Herman Simissen riposteerde: ‘U kunt beter niet tegen een filosoof zeggen dat ergens een filosofie achter zit’.
Nu wachten we al vele jaren op de Hoge Snelheids Trein Breda-Antwerpen. Daar schijnt ook een filosofie achter te zitten.
Sinds de verhuizing naar de Prinsstraat is de werkwijze van de redactie geleidelijk veranderd. Natuurlijk gingen we de mogelijkheden van het digitale tijdperk meer benutten. Alle ingezonden bijdragen (behalve die welke het secretariaat er meteen uitfiltert wegens een te groot kwaliteitsgebrek) worden naar alle redacteuren gemaild. De ijverigen onder ons geven veelal snel elektronisch commentaar. Ik moet bekennen dat ik meestal tijdens de treinreis de teksten bezie, en dan gelukkig de kans krijg, samen met andere querulanten, een inbreng tijdens de vergadering te hebben. We hebben zo ook ruimer de tijd om over nieuwe thema's en uit te nodigen schrijvers te spreken. Ik bewonder de stille ijver en de kalme vasthoudendheid van de hoofdredacteur in het leiden van ons soms wat ongeregelde en steeds nieuwe neventhema's aansnijdende dan wel moppen tappende groepje.
In ieder geval is de gemeenschappelijke voorbereiding van de nummers duidelijk verbeterd. Maar zoals bekend, elk voordeel heb z'n nadeel. Vroeger was het een aangename verrassing wanneer het nieuwe nummer van Streven op de vloermat viel. Je wist tevoren wel een beetje wat er zou kunnen aankomen, en ook wat je eventueel zelf had ingestuurd, maar verder was de inhoud nieuw en vers. En nu ken je eigenlijk alle artikelen al - maar dat geldt gelukkig alleen voor de redactieleden.
De Strevenetentjes zijn gebleven, zij het nu ‘buiten de deur’. We borrelen nog wel op de Prinsstraat, vaak op het prachtige dakterras bij de Romerocommuniteit, en trekken naar een nabijgelegen eetgelegenheid, waarvan Antwerpen ruim voorzien is. Het jongste etentje kon plaats-vinden in de nieuwe Faculty Club aan de Prinsstraat. Hugo Roeffaers was uitgenodigd en ook Frans Van Bladel kon erbij zijn. Omdat we onder elkaar waren - we waren de enige gasten - was de sfeer aangenaam