schilderen ontdekt. Sindsdien schilder ik... Door die ontdekking zijn mijn visie en reflectie op de kunst veranderd. Met film stond ik in het hart van de industrie en het entertainment; door te schilderen voel ik mij dichter bij het scheppen. Trouw aan het intense gevecht met de materie bevrijdt de kunstenaar zich uit de omstandigheden die zijn leven bepalen, zodat hij voeling krijgt met zijn diepere wezen en een eigen kijk op het universum, het bestaan en wat menselijk is ontwikkelt. Schepping is vooreerst een drang naar vrijheid, een zoektocht naar binnen, weg van gemeenplaatsen en vooroordelen: een kunst die geen enkele zaak moet dienen, een kunst die speurt en zoekt.’ (uit Relations, januari 2002, blz. 674)
Onder leiding van meerdere meesters bekwaamt Daniel LeBlond zich in de techniek van de inkttekening, het olieverfschilderij en, tijdens een verblijf in Tokio, de oosterse kalligrafie. In 2001 waagt hij zich aan een eerste tentoonstelling. Toen reeds was het rood in zijn werken dominant. Krachtige composities op de rand van het niet-figuratieve bevatten tekens die verwijzen naar oeroude symbolen. De schilderijen zijn de neerslag van een zoektocht naar verinnerlijking en verdieping. De materie wordt zo bewerkt dat ze transparent raakt: ze laat zien welk geheim haar bewoont. En dat geheim heeft te maken met ontmoeting: met zichzelf, met de ander, met de natuur, met God. Terwijl hij aanvankelijk op doek schilderde, werkt LeBlond de laatste jaren het liefst op hout, dat hem beter geschikt lijkt om de concreetheid van het mysterievolle levensavontuur gestalte te geven.
Naast het eenzame werk in het atelier zet Daniel LeBlond zich ook met hart en ziel in voor Le Gesù: Centre de Créativité waarvan hij sedert 1991 de artistieke leiding heeft. Dat centrum beschikt over ruime lokalen, en zelfs een theaterzaal, die de indrukwekkende kelderverdieping vormen van de neobarokke Gesùkerk van Montreal. Er worden tentoonstellingen, dans- en toneelvoorstellingen alsook lezingen en cursussen georganiseerd. Jonge artiesten kunnen er een tijd verblijven. Elke herfst wordt er een Festival Art Sacré gehouden. Door zijn aanleg voor contacten en zijn charismatisch optreden heeft LeBlond van zijn centrum een aantrekkelijke plek gemaakt waar de dialoog tussen geloof en cultuur op een open en stimulerende wijze kan gedijen. Hij blijft met het centrum begaan, ook nu hij sedert augustus 2004 voor een termijn van zes jaar provinciaal van de Frans-Canadese jezuïeten is geworden. Deze taak belet hem evenmin zich af en toe in het atelier terug te trekken om te schilderen. Zo kon in de zomer 2006 recent werk van Daniel LeBlond in de kathedraal van Brussel worden geëxposeerd.
Tot slot laat ik hem zelf aan het woord over wat hem als kunstenaar en jezuïet bezielt:
‘In de kunst zitten drie dimensies: de existentiële zoektocht, de creativiteit en de liefde. Die drie dimensies zijn ook kenmerkend voor het geestelijk leven. Het geestelijk leven is bovenal een zoektocht die voortspruit uit een algemeen verlangen naar oneindigheid,