nen begrijpen als een knipoog naar het mobiliteitsbeleid van de Führer. Terzijde wil ik hier vermelden dat een andere (West-)Duitse avant-gardegroep, de in 1980 in (West-)Berlijn opgerichte Einstürzende Neubauten, destijds debuteerde met het slaan op de betonnen ondergrond onder een snelwegovergang vergezeld door schreeuwerige teksten en dissonante gitaarakkoorden - alsof de groepsleden zich op hun eigen ‘anarchistische’ manier wilden afzetten tegen het ‘autoritaire’ Autobahn.
Niet alleen de auto, ook de trein en de fiets krijgen een plaats in de synthesizermuziek van Kraftwerk. Zo verschijnt in 1977 het album Trans-Europe Express en in 1983 komt de single Tour de France uit, gebruikt als thema tijdens het Franse tv-verslag van de Ronde. Die Ronde van Frankrijk mag dan al een obsessie zijn van Ralf Hütter, het volledige album Tour de France laat nog twintig jaar op zich wachten, tot 2003. Het basisconcept van Autobahn blijft ook hier behouden: sterk repetitieve, hypnotiserende nummers met een zware beat en een minimum aan tekst. Kraftwerk heeft vanaf het einde van de jaren zeventig een grote invloed op veel nieuwe (meestal Britse) elektronische new wave-groepen en in feite kunnen ze ook beschouwd worden als de peetvaders van de house en de techno. House ontstaat rond 1980 in Chicago, techno ongeveer gelijktijdig in Detroit. Het is monotoon dreunende maar wel snelle en opzwepende dansmuziek waarbij vaak verschillende stijlen door elkaar gemixt worden, variërend van uiterst experimenteel tot ronduit commercieel. Melodie en tekst zijn tot een minimum beperkt en centraal in elke compositie staat het beukende ritme van de drumcomputer: ongeveer 120 beats per minuut. Bij het grote publiek worden house en techno vaak geassocieerd met druggebruik en weekendongevallen. Dat is, gelukkig maar, een grove veralgemening. Of men van het genre houdt of niet, is natuurlijk een andere vraag.
De jongeman die met zijn sportieve wagen op de tonen van dreunende housemuziek over de snelweg scheurt, mag dan het eindpunt zijn van een evolutie die in 1974 begon met Autobahn, Kraftwerk zelf staat, hoe vernieuwend ze ook geweest zijn op een aantal punten, in een langere traditie. Hütter en Schneider zijn inderdaad niet de eersten die ‘industriële’ muziek maken en daarin het moderne verkeer integreren. Als we de kanonschoten op Tsjaikovsky's Ouverture 1812 buiten beschouwing laten, is de eerste componist die moderne machinale geluiden verwerkt in zijn muziek waarschijnlijk de Italiaanse futurist Luigi Russolo. In zijn manifest L'arte dei rumori (De kunst van lawaai) uit 1913 roept hij uit: ‘We ontlenen veel meer genot aan een denkbeeldige combinatie van het lawaai van trams, auto's, motorrijtuigen en luidruchtige menigten dan aan het weer eens luisteren naar bijvoorbeeld de Eroïca of de Pastorale’. Russolo pleit ervoor de geluiden van de stad om te zetten in muziek. Met nieuwe geluidsmaterialen moet de muziek greep krijgen op het moderne levensgevoel. Zelf voegt hij de daad bij het woord en begint in 1914 in Londen een internationale concert-