In memoriam Jef Van Gerwen
Jef Van Gerwen, jezuïet, hoogleraar aan de UFSIA, is op 14 augustus jl. na een maandenlange ziekte overleden. Hij was nog net geen vijftig. In 1979 is zijn eerste artikel in Streven verschenen, en sedert 1985 zat hij in de redactie. Door zijn kritisch verstand, zijn veelzijdige kennis en ruime contacten heeft hij het tijdschrift talloze goede diensten bewezen. Wij zullen zijn inbreng missen.
Jef was een hoogbegaafd en edelmoedig man, die graag boeken las, college gaf of voordrachten hield, maar net zo lief in de tuin harkte of in de keuken stond. Zijn oordeel was altijd scherp en mild. Tijd uittrekken voor de geestelijke begeleiding was voor hem een prioriteit. Af en toe tekende hij, en geregeld ging hij uren in de bossen of langs het strand wandelen. Aan dat levenspatroon heeft de venijnige ziekte die hem tot ieders verbazing zo'n anderhalf jaar geleden had getroffen, nauwelijks iets veranderd. Tot een paar dagen voor zijn heengaan heeft hij doorgewerkt.
Jef heeft heel wat publicaties op zijn naam staan. Van zijn boeken zijn Niet uit eigen macht. De kerk als morele gemeenschap (Lannoo, 1987) en Business en ethiek. Spelregels voor het ethisch ondernemen (samen met Johan Verstraeten geschreven, Lannoo, 1990, herziene uitgave 2002) de bekendste titels. Talrijke artikelen van zijn hand zijn in binnen- en buitenlandse tijdschriften en bundels opgenomen. Alleen al een greep uit het dertigtal bijdragen die hij in Streven heeft laten verschijnen, volstaat om de maat van zijn wijde belangstelling te nemen: ‘Geloof, ethiek en politiek’ (januari 1985), ‘Wapenproduktie, wapenhandel en ethiek’ (oktober 1988), ‘Economische ethiek en Europese eenwording’ (februari 1992), ‘Streven naar een Europees migratiebeleid’ (mei 1994), ‘Antipersonenmijnen’ (januari 1995), ‘De universiteit in de concurrentieslag’ (november 1997), ‘Henriëtte Roland Holst en de Buisse Heide’ (februari 2001). Zijn bijdrage ‘Leven in eeuwigheid’, in het nummer van mei 1998, dateert van voor zijn ziekte. Na zijn vroegtijdig overlijden kun je zijn beschouwingen over dat eeuwenoude thema niet zonder ontroering herlezen.