textielcommissie in den schoot van het V.E.V. en die een plan zou uitwerken tot redding dezer van oudsher Vlaamsche nijverheid.
Immer verder drong het initiatief van den Heer Gevaert. Hij had reeds handelaars en producenten vereenigd in het V.E.V.; nu dacht hij ook aan degenen die de eersten doen leven, aan de koopers. Hij wou een grootsch verbond oprichten van Vlaamsche handelaars en koopers, van al diegenen die er wilden voor streven aan de Nederlandsche taal in het zakenleven haar rechtmatige plaats weder te veroveren. Dit verbond zou gesteund worden door het V.E.V. Gezien echter de huidige toestanden, hebben de leiders van het V.E.V. besloten dat de definitieve oprichting van het verbond voorloopig nog niet doorgaat.
Aan de uitvoering van dit plan zal Lieven Gevaert niet meer kunnen meewerken; maar die na hem komen, de erfgenamen van zijn overtuiging, die zullen eens tot verwezenlijking ervan blijk geven van Vlaamsch solidariteitsgevoel. Hierin heeft Lieven Gevaert het voorbeeld gegeven. Zijn machtsontplooiing werd niet beperkt door eigenbelang; hij stelde ze ten dienste van zijn volk, niet alleen tot den economischen bloei ervan maar ook tot zijn cultureele ontwikkeling. Daarom richtte hij Vlaamsche Katholieke scholen op. Gedurende den politieken strijd om de vervlaamsching van ons onderwijs, in een op- en neergaan van discussies, in den kamp van voor- en nadeelen, van durf en gevaren zag Lieven Gevaert wel in dat wetteksten, alhoewel noodig, niet volstaan, dat zij de opwerpingen van tegenstanders en van vreesachtigen niet kunnen verpletteren. Hij wou een voorbeeld stellen dat zou trekken. In 1928 stak hij, samen met Mej. Belpaire, de reeds bestaande St. Lutgardisschool in een nieuw kleed van Vlaamsche aristocratie. Twee jaar later stichtte hij het St. Lievenscollege, modern zoowel in geest als in gebouw. Het telt nu 600 studenten. In 1931 stichtte hij een nieuwe school te Merksem die het plaatsgebrek in St. Lutgardis zou vergoeden.
Zijn de droomen van Lieven Gevaert niet allen in vervulling kunnen gaan, de lichtbakens die hij te Antwerpen optrok, toonen den weg aan voor diegenen die hem volgen willen.