Het ontkennen van het feit dat op Aruba een bevolking woont van geheel eigen aard en geheel verschillend van de overige Antillianen, is hetzelfde als het niet willen accepteren van een vaststaand feit. Daarmee begint de auteur zijn artikel en hij werkt nader uit welke problemen dit geeft in verband met onafhankelijkheid. Hij geeft tevens zijn mening, wat een acceptabele oplossing zou zijn.
Alfons Van Impe, Culturele apartheid voor blanken
Ook de blanke bevolking in Zuid-Afrika is aan strikte beperkingen, met name op cultureel gebied, onderworpen. De auteur peilt naar de achtergronden van dit soort censuur, vergelijkt de nieuwe met de oude censuurwet en gaat in op het conflict en de nogal onverwachte reactie van de rechters rondom de veroordeelde roman van André Brink ‘Kennis van die Aand’.
Eduard Versluys, De ongenaakbaarheid van de grote ondernemingen
Het is een koud kunstje om de grote ondernemingen verantwoordelijk te stellen voor àlles wat maar enigszins verkeerd loopt in onze samenleving. De auteur onderzoekt enkele mechanismen van dit groeiend antagonisme: de ondanks alle computers falende informatieverwerking, de gebrekkige of onbestaande dialoog tussen de top en het kader binnen de onderneming, en de miskenning of de negatie van de nieuwe finaliteit van de onderneming in onze totaal veranderde maatschappij.
Jacques De Visscher, ‘Taferelen uit een huwelijk’ van Ingmar Bergman
De laatste film van Bergman is meer dan het verhaal van één mislukt huwelijk. Het is een exempel waarin Elckerlyk zichzelf herkent als lid van een maatschappij die de ‘ziel’ van de mens heeft afgeschreven en hem daardoor - op vaak onherroepelijke wijze - van zichzelf en van zijn lotgenoten vervreemdt.
Georges De Schrijver, Geloof en christelijke praxis
Christen wordt men (hoegenaamd?) niet door leerstellige uitspraken, maar wel (uitsluitend?) door de daad en de inzet van de liefde. Omwille van deze
[pagina 674]
[p. 674]
stelling - en haar uitdagende formulering - werd Jean Kamp, de auteur van ‘crédo sans foi, foi sans crédo’ als catechese-leraar geschorst. Dit artikel probeert, onbevangen maar niet on-kritisch, de uitdaging van Jean Kamp au sérieux te nemen.
L. Bartalits, De situatie in het Midden-Oosten
De auteur vestigt de aandacht op de wapenleveranties, op de rol van de sjah van Perzië en op de situatie rond de Straat van Ormoez en de Perzische Golf.
Joseph Curran, Een Amerikaanse kijk op de Europese politieke eenwording II
Na een paar concrete toepassingen van zijn mening dat intergouvernementeel overleg geen resultaten heeft ten aanzien van het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, geeft de auteur enige suggesties voor een efficiënt pogen om te komen tot een Europese eenwording. Zoals hij zelf zegt: gezien door een Amerikaanse bril.