een universeel menselijk meevoelen met de moedige jonge man die het aangedurfd had een ruimtereis te wagen waarvan de mogelijkheid tot nog toe tot het gebied der verbeelding behoorde. Dit hebben ook de Amerikanen zo gevoeld, die dadelijk bereid waren Joeri Gagarin met een triomfale intocht onder papieren regen te vereren in New York. Ook dit getuigt van zin voor propaganda. Want het is niet zonder belang dat Amerikanen en Russen proberen om onderling wat meer te verbroederen alvorens gezamenlijk te gaan verzusteren met de maan of met Venus.
Voor al deze mensen, die niet louter technisch redeneren, is Joeri Gagarin een held, d.i. een mens die gedurfd en gedaan heeft wat nog niemand vóór hem gewaagd had, en die daardoor wellicht een heel nieuwe toekomst voor het mensdom geopend heeft; de jonge Rus die op een zekere dag om half negen 's morgens in een Vostok stapt om even over half elf te belanden in de vaderlijke armen van Nikita Chroestsjef met de simpele melding, dat hij ontzaglijk mooie dingen gezien had en in die éne voormiddag in een zekere zin ‘overal’ geweest was.
Dat zo iets mogelijk was geworden, wisten de geleerden allang, maar nu heeft zich deze mogelijkheid opeens belichaamd in een levende mens, en meteen is deze mens een teken en een symbool geworden van een nieuwe tijd. Dit is het precies wat de mensen van heel de wereld spontaan beseft hebben. Het is hun opeens duidelijk geworden, dat de mens nog niet aan het einde van zijn geschiedenis staat, dat hij nog geenszins tot een decadent verschijnsel is verworden, maar bestemd is voor een toekomst die de grootste verrassingen in zich bergt, hoe onzeker verder deze toekomst in menig opzicht moge wezen.
Van wetenschappelijke theorieën verstaan de meeste mensen, niettegenstaande hun pocketliteratuur, niet zoveel, maar wanneer iemand voor hun ogen uitvoert wat veilig op de aarde gezeten geleerden berekend hebben, dan wordt voor hen de wetenschap een evenement en een aanschouwelijke werkelijkheid. Zelfs indien men hen alleen al kan doen geloven dát het gebeurd is. Want natuurlijk zijn er al stemmen opgegaan die heel het geval Gagarin zachtjes in twijfel trekken. Maar de historische realiteit is in zaken als deze, ofschoon wel niet bijkomstig, toch niet het voornaamste. Het voornaamste is dat de ruimtevaart voor de gewone mens tot een beleving is geworden, of als men wil tot een spektakel.
Spectaculair is o.m. het kwantitatief aspect der prestatie. Kwantitatieve onmetelijkheden maken steeds meer indruk op de verbeelding dan verstandelijk inzicht of geestelijke visie. Op zich is het op zijn minst even ontzaglijk of de mens zich gaat bewegen tussen sterren en plane-