Kroniek
Het Pax Christi - Congres Nijmegen, 8-12 Augustus 1955
door Dr Hubert Jacobs S.J.
RUIM tweehonderd deelnemers verenigden zich in de stad van Keizer Trajanus voor het jaarlijkse Congres van de Pax Christi-Beweging. Ze mochten er hun algemene voorzitter, Kardinaal Feltin, begroeten, die het Congres van het begin tot het einde meemaakte, en twaalf bisschoppen, waaronder de nationale voorzitters van Nederland (Mgr B. Alfrink), Duitsland (Mgr Joseph Schröffer, bisschop van Eichstätt), België (Mgr Suenens, wijbisschop van Mechelen), Luxemburg (Mgr L. Lommel, coadjutor), Oostenrijk (Mgr Paul Rusch, apost. admin. van Innsbruck) en Spanje (Mgr J. Garcia y Goldaraz, aartsbisschop van Valladolid).
Door al dit paars werd duidelijk het bijzondere karakter van Pax Christi onderstreept. Tien jaar geleden opgekomen bij een groep leken, Fransen en Duitsers, die de gevolgen van de oorlog het zwaarst te dragen hadden gehad, werd deze ‘charismatische’ beweging door de Hiërarchie volledig aanvaard en opgenomen. Zo trof het door de H. Geest geïnspireerde ‘van onder op’ samen met de door diezelfde Geest gedragen juridische leiding ‘van boven af’. Pax Christi is de enige onder leken ontstane beweging die onder de directe leiding van de Hiërarchie werkt.
Terwijl de deelnemers in Nijmegen hun studie-congres hielden, marcheerden 400 jonge vrienden van Pax Christi, in naar nationaliteit en beroep gemengd samengestelde groepen, vanuit verschillende richtingen dagenlang op de Keizer Karel-stad aan, biddend, mediterend, discussiërend, de onderlinge kennismaking, waardering en vrede bevorderend.
Het eerstelingengroepje van 1945 stelde spontaan vast, dat het de vrede, het wederzijdse begrip onder de volkeren wilde bevorderen. Vanzelf moest dit spontane doel op den duur zich ontwikkelen tot een meer bestudeerd doel. Het begrip ‘vrede’ bleek talrijke aspecten te bezitten, het moest wijsgerig, politisch, sociaal-economisch en vooral theologisch gefundeerd worden. Daartoe noopten ook de vredesbewegingen van ander allooi. Tegelijk dwong het feit, dat de beweging sterk in aantal groeide, tot een meer doordacht program van practische activiteiten.
Pax Christi wil de vrede, maar uitsluitend die van Christus, overal introduceren, speciaal in de internationale betrekkingen. Zij wil de in de Kerk opgestuwde maar dikwijls sluimerende krachten tot vestiging van de vrede mobiel maken en de gedoopten hun fundamentele solidariteit in Christus doen beseffen (‘horizontaal katholicisme’). Als voorwaarde daartoe wil zij de inwendige vrede ‘die alle begrip te boven gaat’ helpen bevorderen en de aardse, politieke vrede eschatologisch zien, als deelhebben aan de eeuwige vrede en wegbereiding daartoe. Pax Christi is daarom voor alles een centrum, een stroom van gebed,