Open brief aan den heer jhr. W.F.A. Roëll
Correspondent van ‘Het Vaderland’.Ga naar voetnoot1)
Mijnheer,
In het Vaderland van 29 Mei las ik het verslag over de ‘Exposition des Arts Décoratifs’ te Parijs. De noot daaronder geplaatst, betreffende ‘De Stijl’ verwonderde mij. Hoe is het mogelijk dat U, die op de tea van Z.E. Loudon voorgaf het te betreuren, dat de Stijlgroep als zoodanig niet meedeed, op insinueerende wijze van het Stijlprotest gewag maakt. Dit is laf, en getuigt noch van karakter noch van adel. Het is nml...journalistisch!!
Indien U meent, dat de onderteekenaars van het protest, voor het meerendeel de belangrijkste architekten (als Perret, Hoffmann, Loos, Walter Gropius, en Mallet Stevens, voor wiens Stijlnavolging op de Expositie U nog wel een zekere bewondering toont), onkundige buitenstaanders zouden zijn, zoo vergist U zich deerlijk. Dit is wederom een verdachtmaking, welke U met feiten zoudt moeten kunnen bewijzen, zooals de Stijl met feiten zou kunnen aantoonen, dat het voorwendsel, der weigering als zouden, geen groepen kunnen exposeeren onhoudbaar is, reeds alleen door het feit, dat juist één bepaalde groep nml. ‘Wendingen’ de vertegenwoordiging van Holland uitmaakt en bestiert. Mag het voor Holland al belachelijk schijnen, aan hare modernste kunstenaars een zeer bescheiden gedeelte der voor dat doel verstrekte subsidie voor de inrichting van een vertrek af te staan voor andere landen als b.v. Oostenrijk (om van Rusland en Italie nog te zwijgen) leek het toch geenszins belachelijk om op invitatie en Jurievrij, Stijlnavolgers als Fr. Kiesler en O. Haertl, voor rijkskosten, zalen te laten oplossen.
Ten slotte: heeft de Wendingen-groep zich soms voor eigen rekening geinstalleerd??
U vergist zich echter zeer, wanneer U meent, dat de Stijl zich om een weigering van hollandsche zijde boos zou maken. De Stijl heeft niets beters voorzien en is daarom begrijpelijker wijze in het geheel niet verwonderd over het fiasco dat Holland (volgens in aanmerking komende deskundigen) thans maakt.
De Stijl wiens invloed in bijna alle landen (Duitschland, Belgie, Frankrijk, Tjecho-Slowakije, Polen, Rumenie, Oostenrijk, etc.), vasten vorm aanneemt, kan zoowel Holland (waar toch oh zoo graag tot op beschuitdoosjes toe - zie Exp. Grand-Palais - ‘gestijld’ wordt) als hare middelmatige en achterlijke kunstkritiek ontberen!!!
Om de diepgaande en verstrekkende beteekenis van de Stijlgedachte te kunnen omvatten, zou het heusch noodig zijn, dat U zich eens meer op de hoogte stelde met de internationale literatuur daarover.
Belle-Ile-en-Mer (Morbihan).
10/6/25.
Pétro van Doesburg.