[Nummer 1-2]
In memoriam
Prof. em. Dr. J.J. Aerts
(Albert Westerlinck)
Op 30 april 1984 overleed ons redactielid van het eerste uur, Prof. José Aerts, aan wie de verdienste toekomt de idee van ons tijdschrift Eugeen De Bock te hebben ingegeven, die geen ogenblik geaarzeld heeft deze idee in werkelijkheid om te zetten door Spiegel der Letteren te stichten.
J.J. Aerts werd op 17 februari 1914 te Geel geboren, werd op 4 april 1937 tot priester gewijd, studeerde in de Germaanse filologie te Leuven waar hij in 1949 begon te doceren en in 1977 tot het emeritaat toegelaten. Hij was lid van wat vroeger de Kon. Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde heette en hem werd door de Kath. Universiteit te Nijmegen het doctoraat honoris causa toegekend. Van 1945 af tot aan zijn dood leidde hij het literaire en culturele tijdschrift Dietsche Warande en Belfort.
Vooral ter gelegenheid van zijn emeritaat en van zijn overlijden werden de mérites van ons betreurd redactielid ruim in het licht gesteld. Anton van Wilderode vatte een aantal van deze verdiensten kernachtig samen in een tekst die op het doodsprentje van de overledene werd afgedrukt. Daarin zei hij o.m.
‘De Heer die je blijdschap gaf vanaf je jeugd
begiftigde jou met de vijf talenten uit de parabel:
een grote intelligentie die naar de kern drong
en wijsheid die evenwicht was,
een diep inzicht en het merkwaardig vermogen
tot mondelinge overdracht en gestolde formulering,
een intellectuele nieuwsgierigheid
en een nimmer aflatende werkkracht’.
Met een ander overleden redactielid van het eerste uur, Prof. Dr. P. Minderaa had hij o.a. gemeen dat ook hij zijn eerste stappen in de literaire wereld zette met het publiceren van gedichten, het promoveren op een proefschrift over Karel van de Woestijne en hoogleraar worden.
Prof. Aerts was niet alleen een toegewijd raadgever voor de redacteur-secretaris, maar hij heeft ook meer dan één belangrijke bijdrage aan Spiegel der Letteren afgestaan. Dat wij de medewerking van zulk verdienstelijk redactielid zullen moeten missen, betreuren wij zeer en we willen hierbij ook niet nalaten ons medevoelen uit te spreken tegenover de zuster van wijlen Prof. Aerts, die hem jaren lang in zijn werk heeft bijgestaan.
l. roose