Verder ontvingen wij:
marcel janssens, Woorden en waarden. Essays over literatuur. Orion, Brugge / B. Gottmer, Nijmegen 1980. 315 blz.
Een door de auteur zelf samengestelde keuze van zestien meestal uitvoerige opstellen, waarvan reeds één vroeger in ons tijdschrift verscheen. Zij werden in drie rubrieken ingedeeld, waarvan de eerste, ‘Algemeen’ geheten, de volgende studies bevat: Nieuwe methoden in de literatuurwetenschap, Moderne kritiek en essay, Wegwijzers in de Nederlandse kritiek en Functies van tekst en lectuur. In de afdeling ‘Kritisch’ treffen wij negen essays aan, waarin buiten een antwoord op de vraag ‘Waarheen gaat de literatuur?’ en een opstel over de doodsthematiek in de literatuur, resp. gehandeld wordt over Max Havelaar, De Vlaschaard, Pallieter, H. van den Reeck in de Vlaamse expressionistische poëzie, het geefmotief bij Van Schendel, Roelants' ‘De jazzspeler en Rosseels’ Dood van een non. Het boek besluit met vieringstoespraken voor Rose Gronon en Paul Lebeau en een huldigingsartikel over André Demedts.
Zelden vindt men in één boek zoveel verschillende benaderingswijzen van literatuur te zamen, zelden vindt men ook zoveel eruditie op zo'n onderhoudende, steeds originele, vaak spirituele wijze verwoord. Alle opstellen die Janssens hier bijeengebracht heeft verdienden om hun blijvende waarde herdrukt te worden.
arthur de greef, 2 sonates voor viool en piano. Eerste integrale opname. Dom. Tasseroul: viool; Paule van den Driessche: piano. Uitgegeven voor de vzw. De vrienden van de koninklijke Bibliotheek Albert I. (Monumenta Musica Bibliothecae Regiae Belgicae).
j.c. schultz jacobi De Nederlandsche doodendans. Dannenfelser en Doorman, Utrecht 1849. Reprinted in 300 copies by Alfa Reprint Dept., P.O.B. 1116 Nijmegen 1976. 36 blz. Met 3 platen.
Onder een enigszins misleidende titel en met in sommige opzichten verouderde opvattingen wordt enkel aandacht besteed aan een soort kaartspel waarbij