[Nummer 1]
Mijlpaal XC
Eugene de Bock
In het huidige nummer van de Spiegel der Letteren mag en moet er aan herinnerd worden dat de ontwerper van het tijdschrift, toen in de Nederlanden een jammerlijke leemte was ontstaan aan behoorlijke literair-historische informatie, zijn negen kruisjes achter de rug heeft. Proficiat old fellow, Eugène de Bock, die naast al wat hij aan vernieuwends als auteur, als uitgever onze wereld heeft doen ingaan, Colijn van Rijssele's Spiegel der Minne van onder het stof haalde en het moderne repertoire toespeelde.
In stee onszelf de kans te gunnen hem met een passende attentie te bedenken, steekt hij ons een rijk gestoffeerde bloemtuil in de handen: Een uitgever herinnert zich, 50 bladzijden bezet met, losweg, niet-geserieerde publikatiefeiten, verlucht met 26 destijds zo verfrissende artistieke illustraties of lay-out-spiegels, niet te vergeten, verpakt in een kaft met een ekspressionistische lino van Jozef Peeters. Een fraai, begerenswaard ding. Het relaas van een scheppende bedrijvigheid van 1919 tot 1979, van zestig lange soms heel zware jaren. Met Vijftig jaar boekillustratie - Vijftig jaar ‘De Sikkel’; een terugblik (1969) vormt de soms puntige verantwoording een sluitend revelerend geheel. Daaraan ging dan al een tiental literair geïnspireerde aktiviteiten vooraf!
Het is nu wachten op een echte, volledige De Bock-bibliografie om aan te geven hoe intens gevarieerd de artistieke ziel van deze levenswekker in het diepste van zijn wezen vol spontaneïteit wel is!
Een summa van hard denken, werken en hoog streven, waaraan, met een saluut voor kollega's als L.J. Krijn, Maurits de Meyere e.a. op treffende wijze de evolutie van de Vlaamse levensstijl naar degelijkheidsnormen is af te lezen. Een voorbeeld hoe in bepaalde geesten de ‘schaduwen van morgen’ hun vormen aangelegd kregen. Het is een weelde an sich dergelijke opstanding te mogen mee beleven.
Gegroet, Eugène de Bock!
Namens de redactie
ger schmook