Aankondiging en bespreking
Literatuur zonder leeftijd. Tijdschrift voor de studie van kinder- en jeugdliteratuur. Kwartaaluitgave van de Stichting ter Bevordering van de Studie van de Kinder- en Jeugdliteratuur, Amsterdam. ISSN 0929 - 8274.
Al enkele jaren is er een tijdschrift dat de kinder- en jeugdliteratuur documenteert. De saaie, zakelijke naam Documentatieblad is inmiddels veranderd in Literatuur zonder leeftijd, een titel die tevens een programmatische verandering zichtbaar maakt. Het blad beoogt namelijk niet alleen documentatie te geven, maar biedt ook ruimte aan allerlei beschouwingen en studies over kinder- en jeugdliteratuur. De nieuwe titel geeft bovendien nog aan dat jeugdliteratuur als een volwaardige vorm van literatuur moet worden gezien. Het prospectus spreekt van ‘een essayistisch tijdschrift, dat de discussie aangaat met alle instanties op het gebied van de kinderen jeugdliteratuur’.
Het Lente-nummer 1994 (8e jaargang, nr. 29) kan een indruk geven van wat lezers kunnen verwachten van Literatuur zonder leeftijd. Onder het motto ‘In de spiegels van het theater schittert heel wat jeugdliteratuur’ wordt het jeugdtheater verkend. De manifestatie ‘Stuk lezen’ (Utrecht, november 1993) vormde de directe aanleiding en een aantal bijdragen zijn dan ook direct aan die ontmoeting van theater-makers en jeugdliteratoren te danken. Zo zijn er inleidingen op voor het toneel bewerkte (jeugd) literatuur, interviews met schrijvers en regisseurs en zelfs ontboezemingen over (eventueel te dramatiseren) lievelingsboeken. Dit nummer zorgt dus voor documentatie, maar bevat ook interpretaties en een overzichtsartikel. Los van het thema zijn er nog studies over de kinderpoëzie aan het begin van de 20e eeuw (Anne de Vries keert zich kritisch en gedocumenteerd tegen de beeldvorming in de jeugdliteratuurgeschiedenis) en de door 19e eeuwse kinderboeken bepaalde gestalte van Sinterklaas (Eugenie Boer signaleert tevens het identiteitsverlies van de Sint, voor wie je je best moest doen, nu de kerstman geen eisen blijkt te stellen). Inderdaad: een platform ‘voor allen die (kinder) literatuur een warm hart toedragen’, maar zeker ook voor hen die de studie van jeugdliteratuur willen bevorderen.
Gerard de Vriend