Voorwoord
Als laatste SPEKTATOR-aflevering van de tiende jaargang (1980-1981) verscheen het themanummer 13 letterkundige squibs. Het was voor de redactie een experiment. Het woord ‘squib’ is een term uit de Amerikaanse linguistiek en betekent: korte taalkundige beschouwing over taalfeiten die een probleem vormen voor de bestaande theorieën of nog niet bestudeerd zijn. Wij gebruikten het begrip ‘squib’ toen voor letterkundige en literatuurwetenschappelijke bijdragen, want ook op die terreinen dienden zich problemen van velerlei aard aan. Het themanummer mag achteraf succesvol genoemd worden: standpunten in verscheidene bijdragen hebben een rol gespeeld in de neerlandistische discussie.
Om die reden alleen al leek het de redactie een goed idee bijna een decennium later nogmaals een letterkundig squib-nummer te presenteren. Ontwikkelingen hebben zich voortgezet, nieuwe ontwikkelingen dienden zich aan, - de benadering van literatuur is bij uitstek een domein dat in beweging is.
In dit themanummer zijn maar liefst 19 letterkundige squibs opgenomen die een breed scala van de recente discussie binnen de Neerlandistiek en literatuurwetenschap vertegenwoordigen. Daarbij worden onder meer vragen aan de orde gesteld over de huidige positie van de Nederlandse literatuurwetenschap, over literaire geschiedschrijving, over teksteditie (waarbij twee bijdragen zelfs in een polemische relatie tot elkaar staan), over intertextualiteit, over het postmodernisme, over jeugdliteratuur, over literaire waardering en over feministische literatuurbenadering.
Kortom: een keur van thema's die in het afgelopen decennium het literaire discours heeft bepaald, komt in deze aflevering aan bod. Dat daarbij geen enkele bijdrage ‘claimt’ het laatste woord gezegd te hebben, is inherent aan een toepasselijke Nederlandse omschrijving van de term ‘squib’: ‘spierinkje’. De redactie hoopt dat deze tweede squib-aflevering van SPEKTATOR wederom aanleiding zal geven tot het jagen op en vangen van ‘kabeljauw’. Ons tijdschrift staat voor het verslag van de resultaten daarvan open.
De Redactie.