Ik heb er 'n optie op!’ Hij sprak erover of hij een toekomstige woning aan het uitzoeken was en in zekere zin kon je dat ook zo zien.
‘Je vraagt je natuurlijk af, waarom ik 53 niet meteen genomen heb. Dat zit zo. Jij bent misschien de enige, die me hier nog eens komt opzoeken. Daarom heb je ook 'n stem in het kapittel!’
Ik voelde me een beetje aangedaan door de band, die er was gegroeid tussen deze merkwaardige man en mij. Maar hij sprak zonder emotie in zijn stem. Op dezelfde toon had hij vroeger de ondergang van het kapitalisme voorspeld en de zegetocht van het Esperanto. Ik wist niet goed, wat ik moest zeggen, maar woorden bleken overbodig. Hij had al begrepen, dat zijn laatste rustplaats mijn instemming genoot.
In het kantoor van het kerkhof herkende men hem meteen. ‘Dag meneer Wiekel,’ zei een vriendelijke man, ‘ik zie aan uw gezicht dat de beslissing gevallen is. Nummer 53!’ Oom Anton knikte en trok meteen zijn portefeuille, want hij wilde beslist kontant betalen.
Nadat de zaak administratief was geregeld, kondigde hij het einde van onze voettocht aan. We gingen met de bus terug, maar niet meteen naar huis, omdat hij nog wat wilde regelen. Ons volgende doel bleek een showroom met grafmonumenten te zijn. ‘Nu de steen ook maar,’ vond hij, ‘anders blijf je met die boel bezig!’
We werden ontvangen door een heer op gevorderde leeftijd. Hij had een droefgeestige uitstraling, vermoedelijk de jarenlange inwerking van de branche. Oom Anton toonde zich echter een gemakkelijke klant en daarvan fleurde hij op. De keus viel op een zandkleurige steen, waarop een bruin getinte tekst moest. Er werd koffie geserveerd door een kantoormeisje en we gingen er bij zitten. De oude heer observeerde ons en toen hij had vastgesteld dat we niet onder ondragelijk leed gebukt gingen, werd hij spraakzamer.
‘Zo heren, en nu de tekst,’ zei hij met een cynische ondertoon. ‘Let u maar niet op mij, want bij dit onderdeel van de transaktie ben ik altijd stijf van de stress. Wat is namelijk 't geval? Vroeger hadden we in deze branche alleen te maken met ‘Hier rust mijn lieve vrouw’ of ‘Hier rust mijn lieve man’. Als 't huwelijk niet aan de verwachtingen had voldaan, werd dat ‘lieve’ er nog afgelaten. Mij best! Hoe minder letters, hoe liever. Tenslotte is dit een winkel in grafmonumenten en geen drukkerij. Maar nu de praktijk van de moderne tijd. Ach heren, allerlei onduidelijke relaties: ‘Huisgenote’, ‘Levensvriend’, ‘Partner’, ‘Levensgezellin’ en dergelijke.
Na een moedeloos zwijgen, waarvan grote dramatische kracht uitging, vervolgde hij: ‘Laatst had ik 'n vrouwspersoon... Mag ik u de tekst even voorlezen? Uiteraard met weglating van naam en andere herkenbare gegevens!’
Hij rommelde in een bureaulade, haalde er een zeegroen papier uit en voelde vanwege de diskretie of de deur van het kantoor wel goed dicht was. Vervolgens las hij met de intonatie en de mimiek van een overjarige verzenzegger: ‘Hier rust mijn onvergetelijke levensgezellin...’ Hij wachtte even om het overslaan van de naam een plaats in zijn voordracht weer te geven en vervolgde: