als zij de voorwaarden aangeeft voor een genezing van het denken alleen. Maar zij spreekt niet over een harmonisch verband van zielekrachten, dat zelf weer nodig is om ook het denken gezond te laten zijn!
In de laatste regels evenwel worden ook deze laatste en hoogste voorwaarden omlijnd. Onze wereld is tot geestelijke armoede vervallen; maar uit de armoede wordt, zoals Plato reeds erkende, de liefde geboren. Uit de diepte van den afgrond waarin zij ligt, tussen de brokstukken van haar eigen idolen, kan zij de antieke deugden veroveren: ‘neiging tot het eeuwige, ernstig besef van den dood, zoeken naar de kwaliteit, rustig en wijs verstand’. Uit den terugkeer tot deze waarden zal - aldus Charmet - onze wereld kunnen komen tot dien eenvoud en rijkdom, waarin men ook weer boven de mensen zal zien uitschieten ‘den onfeilbaren pijl, die niet kan missen, naar God’.
Het doet weldadig aan zulke woorden te lezen in een tijd, waarin de president van de officiële culturele Wereldorganisatie verkondigt dat geloof aan wonderen en dogma's dient te worden verbannen... Wij beamen ze ook, maar niet zonder enige kanttekeningen.
Charmet bewandelt in zijn slotbeschouwing een typisch ‘humanistischen’ weg. Wij moeten de geestelijke gezondheid terugwinnen, en als deze er weer is zal ook het geloof weer opbloeien - zo zegt hij, schrijvende in de schaduw van Chartres' kathedraal. Maar de historie van de eeuw, waarin dit meesterwerk ontstond, wijst op een andere volgorde. Toen bloeiden harmonie en rijkdom van den geest juist op uit de levende kracht van Geloof en Liefde. Want pas bij een radicale genezing der ziel kunnen ook alle uitingen ervan gezond worden.
Om wanbegrip te voorkomen zij hier gezegd dat Wetenschap en Godsdienst, Rede en Geloof twee verschillende gebieden bestrijken, en dat beiden er onder lijden wanneer men de grens hiertussen niet nauwkeurig handhaaft. Maar de levende mens is één! Daarom zal een streven naar gezondwording der wetenschap uit eigen kracht wel kunnen helpen om den weg te vinden, die tot hogere Wijsheid voert. Maar ook