P.G. Buckinx
In memoriam Toussaint van Boelaere
Op 30 April 1947 overleed te Brussel de bekende Vlaamse letterkundige Fernand Toussaint van Boelaere. Met hem verdween een der meest aristocratische figuren uit de Vlaamse litteraire wereld.
Toussaint van Boelaere werd geboren te Anderlecht bij Brussel, op 19 Februari 1875. Hij debuteerde in 1909 met een bundel gedichten ‘Late Bekentenis’ en publiceerde achtereenvolgens: Landelijk Minnespel; Reimond Stijns herdacht; Een Legende van Onze Lieve Vrouw van Halle; De Bloeiende Verwachting; Petruskens einde; Het Gesprek in Tractoria; De Zilveren Vruchtenschaal; De Peruviaansche Reis; Barceloneesche Reisindrukken; De Gouden Oogst; Geur van Bukshout; Het Barceloneesche Avontuur, e.a.
Ofschoon Toussaint van Boelaere als dichter debuteerde, toch heeft hij in de eerste plaats als prozaschrijver naam verworven.
Van meet af aan deed hij zich gelden als een schrijver die over een rijke verbeelding en tevens over een verrassende taalkracht beschikte, zodat hij, naar het woord van Dr. Lissens, spoedig onze klassieke vertegenwoordiger zou worden van het zuiver inzicht in de prozakunst. Terwijl de boerenroman de hoogste toon aansloeg, bracht Toussaint van Boelaere met ‘Landelijk Minnespel’ deze Vlaamse pastorale, die een romantisch paneel geworden is, zoals Dirk Coster schreef, een nieuwe sfeer in het verhalend proza: hij bepaalde zich niet langer tot het schilderen van zoeterige, landelijke tafereeltjes, maar beeldde tevens met sterke kracht de diepere hartstochten uit der personages, zodat van dit verhaal van een dag te lande een ongewone dramatische spanning uitging. Ook in ‘De Bloeiende Verwachting’ trof ons deze dramatische spanning, die tevens wees op een nieuwe aanvoeling van het leven.
Wie thans het prozawerk van Toussaint in zijn geheel beschouwt, wordt vooral getroffen door de keurige zakelijk-