Verantwoording
Tot onze spijt heeft Jos Paardekooper besloten de redactie te verlaten. Drukke werkzaamheden noopten hem prioriteiten te stellen. Wel blijft hij ons, waar nodig, met raad en daad terzijde staan, vooral op bibliografisch terrein. Wij willen hem daarvoor, alsook voor het vele dat hij reeds verricht heeft, op deze plaats nogmaals hartelijk dankzeggen.
Dit derde jaarboek bevat zoals gebruikelijk een jaaroverzicht en een bibliografie van primaire en secundaire publikaties, ditmaal over het jaar 1984. Ook Sipko Melissens beschouwing ‘De grot van Reve’ heeft - voor een deel - betrekking op 1984, aangezien hij in zijn artikel uitgebreid ingaat op De stille vriend. Aan de hand van met name deze novelle en de roman Moeder en zoon behandelt hij het proces van zingeving in Reve's werk.
Heeft Melissens artikel nog betrekking op het jaar 1984, de overige bijdragen in dit jaarboek
staan daar los van. In twee artikelen wordt - eindelijk - ruime aandacht geschonken aan Reve's enige gepubliceerde toneelstuk Commissaris Fennedy. Alice Mielart toetst deze tragedie aan Reve's eigen opvattingen over toneel, zoals hij die eind jaren vijftig/begin jaren zestig in tal van essays en kritieken formuleerde. Zij levert een nauwkeurige maar vooral ook verrassende analyse van het stuk: zo blijkt Reve zijn eigen ideeën niet altijd toe te passen! De vraag in hoeverre dit toneelstuk terecht als een afwijkend onderdeel in Reve's oeuvre moet worden beschouwd, staat centraal in Milly van den Eijnde's artikel ‘Commissaris Fennedy, een vergeten drama’. Deze tweede beschouwing over het toneelstuk maakt duidelijk dat Commissaris Fennedy in veel opzichten wel degelijk verwant is aan het overige werk; hierbij komen onder meer homoseksualiteit, sadisme en racisme uitvoerig aan de orde. Bovendien bevat dit derde jaarboek een serie foto's van de opvoering van het toneelstuk in 1962.
Toen Reve zich in het begin van de jaren zestig duidelijk als homoseksueel manifesteerde was dat een opmerkelijke daad. Er wordt dan ook vaak van uitgegaan dat hij daarmee een belangrijke emancipatorische rol heeft ge-