het grootste publiek, op het grote doek komen de superhelden het best tot hun recht.
Voor het medium film is de Amerikaanse achtergrond van superhelden al even essentieel. Niet alleen domineert de Amerikaanse film de wereld op een manier die superhelden van het grootst mogelijke publiek verzekert, ook sluit de Amerikaanse opvatting van drama naadloos aan bij het superheldengenre. In Hollywood is drama tamelijk eenvoudig: er is een conflict en de hoofdpersoon moet dat oplossen. De kern van iedere mainstream Amerikaanse actiefilm ligt in een tweegevecht, de goeie tegen de slechte. Zelfs complexe conflicten als de Tweede Wereldoorlog of interplanetaire oorlogen worden in Amerikaanse films altijd teruggebracht tot een man-tegen-mangevecht. Er is altijd een scherpschutter, een spion, een commando of een Luke Skywalker die het conflict ten laatste beslecht in een beslissend duel.
De confrontaties die superhelden aangaan, zijn de overtreffende trap van zulke tweegevechten. Een onverslaanbare held duelleert met een onverslaanbare vijand - en verslaat hem (of het) ten slotte toch. The End.
Geen wonder dus dat superheldenfilms ook de overtreffende trap van de Amerikaanse cinema zijn. Van alle blockbusters die in de VS worden geproduceerd, zijn de superheldenfilms de meest succesvolle. Elke zomer stuurt Hollywood wel een of andere superheld de wereld in om haar te veroveren. En hun aantal is in de laatste jaren snel toegenomen. Eerst hadden we alleen Superman in de bioscoop, eind jaren tachtig kwam daar Batman bij, toen Spiderman, later hele zwermen: X-Men, Fantastic Four, dat soort types.
Deze zomer zijn drie superhelden de hele bioscopenwereld rondgegaan: Hulk, een zekere Hancock en Batman.
Het is geen vrolijk trio.
Hulk was als stripfiguur al de droevigste superheld ter wereld. Zijn superkrachten staan hem niet ter beschikking zoals bij de meeste helden, ze zijn voor hem een oncontroleerbare vloek. Ze komen op als hij boos is en transformeren hem van een gewoon mens in een groen monster van gigantische proporties. De chagrijnige Hulk wordt op zijn mooist niet begrepen, meestal gehaat en opgejaagd.
Hancock is helemaal voor de film (en voor hoofdrolspeler Will Smith) verzonnen. Hij ziet eruit als een ongeschoren zwerver en voelt zich te ellendig om de wereld te redden. Dat hij het uiteindelijk toch doet, bijna tegen wil en dank, is noodzakelijk in zijn filmgenre. Anders zou hij gewoon een loser zijn - en daar maakt Hollywood meestal geen films over.
De meeste aandacht ging dit jaar uit naar de nieuwe Batman-verfilming, The Dark