Toef Jaeger
Voor de zekerheid hier een klein terzijde - want o, u zou mij mis kunnen verstaan
Wessel te Gussinklo's Apocalyps
Palestina als adderkluwen is een emotioneel opgeschreven historisch essay - zwaar aangezet met meer argumenten dan bronvermeldingen en met zo'n ferme mening over Israël en Palestina dat het veel weg heeft van een pamflet. Tot zover een neutrale beschrijving van het recentste boek van Wessel te Gussinklo.
Het was niet merkwaardig geweest om te verwachten dat het boek met een hoop lawaai zou zijn ontvangen, sterker nog, het had voor de hand gelegen wanneer er boos was gereageerd op iemand die zonder veel bronvermeldingen maar met een omgekeerd evenredige zelfverzekerdheid uitlegt hoe de wereld in elkaar zit, waar de problemen zitten, waar die zullen ontploffen en voor wie we ondubbelzinnig partij moeten kiezen. Vóór Israël, tégen de islam. Het lijkt op met volle kracht in de porseleinkast springen, maar Te Gussinklo was niet de enige olifant van de laatste jaren en eigenlijk is de ontvangst van het boek opvallend mager.
Verzwijgen, dat is ook altijd een manier om het onwelgevallige onschadelijk te maken, maar ik heb toch niet de indruk dat dat bij Palestina als adderkluwen gebeurt. De drie besprekingen die ik vond verschenen in prominente media (twee keer nrc Handelsblad, één keer Vrij Nederland), maar alleen Elsbeth Etty behandelt het boek op zijn literaire non-fictiemerites. De andere twee besprekers, Jeroen Vullings en Arnold Heumakers, behandelen het essay als een literair werk dat toevallig over contemporaine geschiedenis gaat.
Er wordt meewarig gedaan over Etty, die Te Gussinklo's stijl karakteriseert als ‘geraaskal’ waarvan ze in een ‘zenuwachtige lachkik’ schiet en die daarmee, aldus Heumakers, een brevet van onvermogen aflevert. Als ze eerder eens iets van Te Gussinklo zou hebben gelezen, dan had ze geweten dat hij altijd zo schrijft: ‘Misschien zou je het geraaskal dus ook stijl kunnen noemen,’ en Etty is afgeserveerd.
Toch is het niet zo heel vreemd om een boek dat betoogt dat Palestina het strijdtoneel wordt voor de Apocalyps, een strijd tussen islam en het Westen, ook op zijn inhoud te beoordelen. Maar Heumakers en Vullings doen dat niet. De laatste hoopt maar dat Te Gussinklo ongelijk heeft, zodat er een literair meesterwerk overblijft en we ‘niet zozeer de ondergangsdenker, maar vooral de fenomenale schrijver kunnen waarderen’.