geveinsd. Alsof je in een wereld van schimmen verzeild ben geraakt. Achter de spiegel opgesloten, geen ontsnappen meer aan. Schimmen die tegelijk een feestelijke gedaante aannemen of althans feestelijk bedoeld zijn. New York viert maar, zonder te weten wat het viert. Of misschien viert het wel louter zichzelf. Een feest met macabere kanten. De diner is vergeven van spiegels en glas en gekleurde lichtjes, als op de kermis. Er hangen twee televisietoestellen, voor 't geval we iets uit onze favoriete soap zouden missen. Daartussenin: twee trotse vlaggen, de nationale en de Texan Star. ‘Please wait to be seated’ gebiedt een bord bij de ingang, versierd met vrolijke rode ballonnen aan een touwtje.
De lange spiegel boven de toonbank toont ons wat buiten gebeurt. Buiten stomen de putdeksels van Times Square. Buiten flitsen de torenhoge reclamezuilen met de zeer realistisch in licht nagebootste lichamen van zeventienjarige, vroegrijpe en geblondeerde reuzinnen van de popmuziek (Pink & Britney Spears in dit geval), zowel als een zo mogelijk nog opdringeriger lichtbeeld van Mr. Peanut, naakt, op een zwarte hoge hoed en een monocle na (relax! go nuts!). Buiten wappert ook weer tot vervelens toe die Star Spangled Banner, maar hij lijkt op dit ogenblik minder echt, meer fictief dan de onstoffelijke vlaggen die hier binnen bijna gelijktijdig op de twee schermpjes gaan wapperen, want een acteur die in een televisieserie de president speelt, stapt ineens op een overbelicht bordes uit een helikopter, in een land dat wel verdomd veel op Amerika lijkt maar het - op een haar na - niet is.
Ik heb, om in de stemming te blijven, turkey besteld.
Turkey fried on bread. En de zoveelste fles Budweiser.
Het duurt even, dan komt het eraan. Mijn bord op het geblokte zeil van een formica tafeltje met uitzicht op Times Square: of je deze gebeurtenis al een leven lang hebt afgewacht. Er ligt een flinke lap kalkoen op het bord. Omzwachteld, een ander woord is er niet, omzwachteld met twee sneden grijs brood. Dapper ter zijde gestaan door een stille berg aardappelpuree. Overgoten met - ja, met wat?
De geur van bejaarde bouillon en smaakverbeteraar stijgt me tegemoet. Deze jus is ontworpen om in de behoefte van een zwijgende meerderheid te voorzien, zonder enige twijfel. Zij proeft naar oude sok en roest en lucht die 's nachts uit de kieren van putdeksels ontsnapt. Zo er kruiden aan te pas kwamen, dan onzuivere, synthetische kruiden en toekruiden van onduidelijke herkomst. Het geheel van smaken en geuren roept herinneringen op aan downtown Kaapstad, anno 1965. Voor ik het weet sta ik weer in een kelder in Adderleystraat tussen de flipperkasten en de fruitautomaten, voor het eerst - en al bijna weer voor het laatst - in spijkerbroek, sigaretten van het merk Texan rokend.
& relax! go nuts! schreeuwt Mr. Peanut woedend aan de overkant.