[2005/2]
van de redactie
De Revisor is voornamelijk in het hier en nu van de Nederlandse literatuur geïnteresseerd en probeert zijn themanummers daar ook mee te verbinden. Bij ons geen academici, geen Oost-Europese ballingen, geen interessante Franse soixante-huitards, we zijn precies wat op onze rug staat: een literair tijdschrift voor Nederland en Vlaanderen, niet meer en niet minder. De Revisor gaat niet over literatuur, ze is er een deel van. Dat zal niet altijd iedereen bekoren, zeker niet degenen die literair aan de zijlijn staan, maar daarmee kunnen we geen rekening houden.
Dit impliceert niet dat De Revisor ervoor zou terugdeinzen om kritisch te reflecteren op literatuur. Juist niet! Wie het spel speelt, gaat het spel ter harte. Juist wie deelneemt aan literatuur, kan zich niet toestaan literatuur onmondig te beschouwen en toe te zien hoe zij bij tijd en wijle wordt verkwanseld door onwetenden en malicieuzen. De laatste jaren heeft De Revisor een aantal geruchtmakende themanummers gebracht waarin stelling werd genomen tegen slechte ontwikkelingen en waarin een antwoord werd gezocht op de vraag hoe echte, goede literatuur nu eigenlijk moet zijn. Dit nummer is een vervolg op die eerdere themanummers. Alleen vonden we dat we het nu maar eens moesten laten zien in plaats van het te vertellen.
Dit speciale nummer van De Revisor is gewijd aan de ‘Xtreme Make Over.’ Zoals zo goed als dagelijks op verschillende televisiekanalen wordt vertoond hoe amechtig scharminkelende huismoedertjes in een serie van ingrijpende chirurgische ingrepen worden omgevormd tot adembenemende vamps, zo willen wij in ons nummer laten zien hoe kansloos mummelend proza met behulp van plastische chirurgie kan worden omgevormd tot krachtige, bloeiende literatuur. Het is overigens opvallend hoe weinigen deze plastische chirurgie hebben aangedurfd. Van de vele auteurs die door de redactie zijn benaderd, zijn er slechts drie cosmetische rapporten binnengekomen.
Andere voorbeelden van literaire metamorfoses, zoals stilistische annexatie, vertaling, verandering van het zelfbeeld en veranderende reflectie op het eigen schrijverschap, vullen dit themanummer aan. Juist in de gedaanteverwisseling wordt de gedaante zichtbaar en juist in de metamorfose van het literaire uiterlijk is de kern van het literaire wezen te ontdekken.