van de redactie
‘... als de woorden die een schrijver bezigt een beetje... moeilijk wil ik niet zeggen, maar een beetje verholen subtiel zijn en niet zo vertrouwd als die welke men in het gewone spraakgebruik bezigt, dan verlenen ze het geschrift een wat groter gezag en maken ze dat de lezer nauwkeuriger oplet en beter nadenkt, en genoegen schept in de scherpzinnigheid en de boodschap van de schrijver; en door zijn verstand een beetje te laten werken, smaakt de lezer het genoegen dat een moeilijke taak met zich meebrengt.’
Deze aanbeveling staat te lezen in Het boek van de hoveling, dat meerstemmig, maniëristisch manuaal voor een succesvol aristocratisch optreden van de zestiende-eeuwse Florentijn Baldassar Castiglione; en de aanbevolen acutezza recondita is met alle plezier nagevolgd door M. Februari alias Marjolijn Drenth alias dr. Marjolijn Drenth von Februar, wier curieuze dissertatie annex roman Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek zowel in de wetenschap als in de literatuur tot het nodige onbegrip heeft geleid.
De redactie van De Revisor vroeg vijf schrijvers en filosofen hun ‘verstand een beetje te laten werken’, zoals Castiglione het zegt, teneinde het genoegen te smaken dat een moeilijke taak met zich meebrengt. Hoe verschillend hun bevindingen. Waar de auteur van de essaybundel Familieportret, Atte Jongstra, een directe verwantschap ontdekt, bewonderaar Anthony Mertens middels een French kiss zijn liefde aan de ander verklaart en André Klukhuhn merkwaardigerwijze vooral zijn eigen boek gelezen schijnt te hebben, ontpopt de filosoof en logicus Menno Lievers zich tot een regelrechte opponens die het promotiefeestje alsnog dreigt te verstoren, terwijl aan de andere kant van Nederland (Europa, Wereld, Heelal) een ontketende Gerrit Krol het boek al helemaal niet meer nodig lijkt te hebben.
Verder in dit nummer o.a. een jubelgedicht van Kees 't Hart over het leven van zijn idool, de H. Franciscus, een interview met de Franse provocateur Michel Houellebecq en een nog niet eerder in het Nederlands verschenen verhaal van ‘de koning van de Praagse letteren’ Bohumil Hrabal.