moment geen verband met de meervoudigheid van het subject, maar een meer recent artikel van Sen heeft het aannemelijk gemaakt om ook de lcl-casus te lezen als een problematisering van de meervoudigheid. Daarover later.
De lcl-casus is simpel: the Prude en the Lewd, de kuise man en de wellustige man, moeten gezamenlijk een keuze maken wie van hen Lady Chatterley's Lover zal lezen. Ze geven daartoe ieder de volgorde van hun voorkeur aan. De kuise man heeft maar het liefste dat niemand dit zedenverwilderend proza leest; maar als het toch gelezen moet worden, kiest hij er liever voor het zelf te lezen dan dat de zo beïnvloedbare wellustige man het onder ogen krijgt. De wellustige man op zijn beurt echter, zou het liefste zien dat de kuise man in aanraking komt met zo'n ontuchtige tekst. Pas op de tweede plaats kiest hij ervoor het zelf te lezen, en zijn laatste keuze is dat het boek ongelezen blijft.
Dit zijn de preferenties van de kuise man en de wellustige man, als zij in de gelegenheid zijn om zich uit te spreken over de keuze van de ander. De sociale preferentie wordt vervolgens gevormd door de individuele preferenties te combineren. Economische rationaliteit vereist dat daarbij wordt gestreefd naar ‘Pareto-optimaliteit’, dat houdt in dat, als iedereen afzonderlijk een optie prefereert boven een ander, die eerste optie ook de sociale preferentie is. Op grond van de preferenties die ze hebben aangegeven, is de optie waarin de kuise man het boek leest sociaal superieur aan de optie waarin de wellustige man het leest; de eerste optie vormt dus het Pareto-optimum.
Sen beweert nu dat er vanuit liberaal gezichtspunt redenen voor te geven zijn om de kuise man en de wellustige man zelf over hun eigen leesgedrag te laten beslissen. In dat geval maken ze alleen de keuze voor het wel of niet lezen van het boek, zonder zich met het leesgedrag van de ander te bemoeien. De sociale preferentie moet dan hun individuele preferentie weerspiegelen: de gezamenlijke uitkomst moet ieders voorkeur met betrekking tot het eigen leesgedrag respecteren.
Onder zulke liberale principes is het sociaal gezien wenselijker dat de wellustige man het boek leest dan dat het ongelezen blijft, omdat hij het nu eenmaal zelf zo graag zou lezen. Net zo goed is het volgens liberale principes sociaal wenselijker dat niemand het boek leest dan dat de kuise man het leest - omdat hij het immers zelf niet lezen wil. Kortom, de volgorde van de sociale voorkeur zou als eerste de optie moeten noemen dat de wellustige man het boek leest, vervolgens dat het ongelezen blijft, en pas daarna dat de kuise man het leest. De liberale uitkomst is daarmee een heel andere dan de uitkomst volgens de regels van de economische rationaliteit.
De casus is bekend geworden als voorbeeld van Sens ‘liberale paradox’, of de Onmogelijkheid van de ‘Paretian Liberal’. De paradox leert dat het onmogelijk is de