[1981/1]
Na zeven jaar
Na zeven jaar van betrekkelijke eenvormigheid gaat De Revisor gewijzigd de achtste jaargang in.
Medio 1980 heeft Nicolaas Matsier zijn redacteurschap neergelegd; Tom van Deel, redacteur van het eerste uur, heeft met ingang van dit nummer afscheid genomen van de redactie. Beiden blijven als medewerker aan De Revisor verbonden.
Zoals uit het colofon van dit nummer blijkt, heeft de redactiestructuur van De Revisor een belangrijke wijziging ondergaan. De oude redactie, die voornemens is zich in de loop van dit jaar met één of meer leden te versterken, treedt nu op onder de naam ‘kernredactie’. Daarnaast is er een uitgebreide redactie, waarin behalve de kernredacteuren zitting hebben: Jan Fontijn, Paul Groot, Anton Haakman, Mia Meijer, Errit Petersma en Elmer Schönberger.
Het literaire karakter van het blad, waarvoor in de eerste plaats de kernredacteuren verantwoordelijkheid dragen, blijft onverkort gehandhaafd; de nieuwe redacteuren zijn aangezocht om daarnaast een breder scala van onderwerpen te kunnen bieden. We willen in de toekomst aandacht schenken aan andere kunsten, zoals beeldende kunst, film, theater en muziek, maar ook aan essayistiek op het kruispunt van filosofie en sociale wetenschappen. De redactie bespeurt een informatiekloof tussen de geïnteresseerde leek en de beoefenaren van filosofie en de sociale wetenschappen. Filosofische en sociaal-wetenschappelijke standpunten vonden en vinden hun verbreiding in de vorm van slogans. ‘Godsdienst is opium van het volk.’ ‘Iedere man koestert de geheime wens zijn vader te doden en met zijn moeder de liefde te bedrijven.’ - De reeks is met vele voorbeelden aan te vullen. Zoveel leuzen, zoveel misverstanden. Misverstanden die blijven bestaan, zolang de wetenschapsbeoefenaar zich niet waagt buiten zijn specialistische, strikt wetenschappelijke domein. Het essay, de verhandeling op het raakvlak van wetenschap en literatuur, is van oudsher het genre dat wetenschappers de vrijheid biedt om standpunten te formuleren zonder in conflict te hoeven komen met hun wetenschappelijke geweten. Dat ze zich daarbij veelal op het moeilijk bespreekbare gebied van esthetica en moraal hebben begeven is misschien niet toevallig. De redactie hoopt een aantal wetenschapsbeoefenaren tot een dergelijke standpuntbepaling uit te dagen.
Het ligt in de bedoeling om, meer dan tot dusver het geval kon zijn, regelmatig themanummers uit te brengen. Onderwerpen waaraan we in de komende tijd nummers hopen te wijden zijn: fantastische literatuur, Ezra Pound, het montageprocédé, waarbij we, net als bij het thema ‘reconstructie’, verschillende kunstvormen willen betrekken.
Er dienen zich twee nieuwe rubrieken aan. De rubriek ‘Schreefloos’ zal een opiniërend karakter dragen en, onder andere, besprekingen bevatten van boeken en evenementen die in de dag- en weekbladpers niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen. De rubriek ‘Capita Selecta’ zal worden samengesteld uit bestaande teksten, die in een thematische samenhang worden gepresenteerd. Dat kunnen historische teksten zijn, maar ook recente publikaties, al of niet vertaald of bewerkt, die de redactie voor een breder publiek toegankelijk wil maken.
De literatuur-proza, poëzie en de bijdragen die er in de traditie van De Revisor mee samenhangen - blijft centraal staan. Op dit punt valt geen ander beleid te verwachten dan de afgelopen jaren werd gevoerd.
Ook in zakelijk opzicht is er met deze nieuwe jaargang iets veranderd. De Revisor is eigendom geworden van vier literaire uitgeverijen: Athenaeum-Polak & Van Gennep, De Harmonie, Meulenhoff en Querido. De eigenaren zullen hun aandelen onderbrengen in een stichting. De onafhankelijkheid van de redactie zal door middel van een redactiestatuut worden gewaarborgd.