beek vier kerkhoven rijk. Ik ben er niet aan begonnen de sluimerkuilen van Johannes Kneppelhout en Jacob van Lennep op het Airbornekerkhof vol Britse oorlogsvliegers te zoeken. ‘Het kerkhofje’ is de oude begraafplaats aan de Fangmanweg. Er liggen misschien honderd doden, beschaduwd door eeuwenoud geboomt, omdarteld en ondergraven door hazen.
Het grafmonument van Van Lennep gevonden. Foto van gemaakt (foto 2). Het is al aangeraakt door het bederf des tijds: het goud waarmee zijn naam op het voetstuk is aangebracht is bezig af te bladderen, de plakette met zijn gelaat is aangekorst door vuil. Tesamen met een treurloof over het dichtersgraf spreidende, in kolossale bochels uitgegroeide boom, bevindt Van Lenneps graf zich in een omheining van tralies. Foto van gemaakt (foto 3). Het biedt het grafperceel de aanblik van een wildedierenkooi. Ter linkerzijde kan de kooi door een poortje worden betreden, zij het niet door mij: de toegang is met een groot, roestig hangslot gesloten. Iemand, ergens, bezit de sleutel die bij dat hangslot hoort.
Johannes Kneppelhout alias Klikspaan op het kerkhofje begraven?
Geen sprake van. Die Wim! Johannes Kneppelhout alias Klikspaan rust in een familiegraf te Katwijk.
Wel ook op het kerkhofje begraven is Augusta de Wit, overleden te Baarn, 1939. ‘Haar leven was liefderijk en edel’, zo geeft haar door rododendrons en roosjes omgeven zerk te lezen. Foto van gemaakt (foto 4). Ze ligt in hetzelfde plekje aarde dat haar ouders bergt: Mr. Jan Karel de Wit en Vrouwe Anna Maria Johanna de Lacouture, ‘Echtgenooten’. Op diens gedeeltelijk al in de aarde verzonken grafdeksel prijken de nog slechts gedeeltelijk leesbare woorden: ‘En nu blijf geloof hoop en liefde deze drie doch de meeste van deze is de liefde’. De zerk van Augusta staat rechtop aan het hoofdeinde van de steen op
het graf van haar ouders. ‘Nu blijven geloof, hoop en liefde deze drie maar de liefde is de alleruitnemendste’, staat er op. Volgens sommige handboekenmakers overleed Augusta de Wit op 10 februari, volgens andere op 11 februari; de grafsteen vermeldt 9 februari.
Lochem is de stad van Staring, wiens buitengoed De Wildenborch achter grote rododendron-struiken enkele kilometers ten zuiden van de stadskern ligt: hij overleed er in 1840