minder zeker.
Ten aanzien van Praag schrijven, stel ik voor het boek te benaderen vanuit een bepaalde literatuuropvatting en na te gaan in hoeverre men uitkomt met de leeswijze die door de gekozen literatuuropvatting wordt aangegeven. Daarna zal gesuggereerd worden op welke punten deze literatuuropvatting kan worden ‘bijgesteld’. Tenslotte zeg ik iets over het probleem van de ‘adekwate’ lektuur dat hier rijst.
Op grond van de titel duid ik Praag schrijven aan als een reisverhaal. Er is nu een tekstkonsept denkbaar waaraan de volgende indikaties over de tekst en over een leeswijze zijn te ontlenen. De tekst bevat één hoofdpersoon uit wiens perspektief de gebeurtenissen worden gepresenteerd. De biografische gebeurtenissen zijn in hoge mate anekdotisch; er is veel couleur locale - zeden, gebruiken, plaatsbeschrijvingen - en andere personen treden vrij toevallig in het relaas op. Naast anekdotes bevat de tekst ook een groot aantal bespiegelingen - een reisverhaal is in de meeste gevallen tevens verslag van een bewustwording. De moeite die de hoofdpersoon doet om zich in nieuwe situaties staande te houden, gaat gepaard met uitgebreide reflekties op wat hij als zijn persoonlijke problematiek aangeeft. De leeswijze die hierbij aansluit, is lineair: men volgt de gebeurtenissen (en eventueel de bewustwording) van begin tot eind. De lektuur kan vrijwel uitsluitend anekdotisch gericht zijn, of juist op de bespiegelingen van de hoofdpersoon. Deze laatste keuze wordt plausibel op grond van het vertelperspektief en naar de mate waarin er tijdens de bespiegelingen over de persoonlijke problematiek aangeknoopt wordt bij de vertelde gebeurtenissen. De aandacht van de lezer valt op wat de hoofdpersoon vertelt - kommentaar, uitleg, reflektie - en niet zozeer op de klassifikatie van gebeurtenissen als elementen van een oor-zaak-gevolg-keten. De lezer zal zich meer op konkrete omstandigheden konsentreren, dan op soorten gebeurtenissen.
Dat de keuze van dit tekstkonsept betrekkelijk willekeurig is, lijkt me geen groot bezwaar. Wanneer men aanneemt, dat het aantal mogelijke literatuuropvattingen eindig en misschien zelfs zeer beperkt is, dan kan Praag schrijven vanuit willekeurig welke literatuuropvatting benaderd worden. Er treden dan andere verschillen op tussen de lektuurmogelijkheden van de tekst en de gehanteerde leeswijze, en de literatuuropvatting zal op andere punten bijgesteld moeten worden, dan die waarvan ik hier uitga. Van deze laatste literatuuropvatting, om didaktische redenen gekozen, kan in ieder geval gezegd worden dat zij zeer wel verenigbaar is met een globaal en volgens mij algemeen aangehangen idee over literatuur. Dit idee houdt, heel ruim geformuleerd, in dat de funktie van literatuur verstrooien en informeren is en dat het geëigende middel hiertoe gevormd wordt door een relaas van allerlei avonturen, dat één persoon voor zijn rekening wenst te nemen, en aan welk relaas allerlei psychologische en filosofische beschouwingen worden vastgeknoopt. Het gekozen uitgangspunt om Praag schrijven te benaderen is natuurlijk wel problematisch, inzoverre het onduidelijk is of de elementen die aangevoerd worden als karakteristiek voor een literatuuropvatting, ook werkelijk als zodanig kunnen gelden. Zoals al elders opgemerkt, weten we erg weinig over de aard van literatuuropvattingen. Deze onwetendheid lijkt me echter niet hopeloos. Ook het begrip ‘leesmogelijkheid’ dat hier gehanteerd wordt, verdient, zacht gezegd, enige precisering.
De bovengegeven indikaties over tekstuele elementen en een leeswijze kloppen maar gedeeltelijk voor Praag schrijven. De stad Praag is geen reisdoel, maar wordt geïntroduceerd als (exotisch) woord, naar aanleiding waarvan informatie kan worden verzameld. Praag schrijven is geen reisverslag. Er is niet één hoofdpersoon die het vertelde voor zijn rekening neemt en uit wiens perspektief de gebeurtenissen worden gepresenteerd. De biografische informatie betreft verschillende personen (Kafka, Jan Emmanuel Robberechts, Ilia X., enz.) en wordt via citaten uit authentieke dokumenten - dagboeken, getuigenissen, korrespondentie - geleverd. Het optreden van deze personen is niet ad hoc, hun biografische feiten staan in een duidelijke politiek-, sociaal-, literair-, familiaal-historische kontekst. Behalve in de vorm van letterlijke citaten, krijgt men informatie die aan verschillende soorten bronnen is ontleend - kranten, reisgidsen, geschiedenisboeken. Een belangrijk deel van deze informatie heeft betrekking op de gebeurtenissen voor en na de interventie van de Warschau-pakt-landen in Tsjechoslowakije. Deze informatie is biografisch-politiek, het gaat om vrijwel alle politici die bij deze gebeurtenissen waren betrokken. Verdere gegevens zijn: een toeristische beschrijving van Praag, fragmenten van werk uit de Praagse linguistenkring (Jakobson, Havránek, Mukařovský) en bespiegelingen van een ‘ik’ (Daniël Robberechts).
Men kan Praag schrijven strikt lineair lezen. In dat geval krijgt men nogal kaleidoskopische informatie die als voorbeeld kan dienen van wat zich, naar aanleiding van ‘Praag’, aan dokumenten en feiten laat verzamelen. Wanneer men let op de veelsoortigheid van de verstrekte informatie en de gebruikte bronnen, is het mogelijk de lektuur in meer of mindere mate te richten. Men kan zich bijvoorbeeld konsentreren op de politieke gegevens en trachten analogieën en verschillen te konstateren tussen deze en andersoortige (literaire, biografische) informatie, of deze laatstgenoemde informatie als verstrooiend en ad hoc opvatten. Alnaargelang de gegevens die