Leve de democratie!
Midden vorig jaar werd bekend dat de VPRO zes televisiespelen zou gaan uitzenden die bewerkingen zouden zijn van verhalen uit de Historiën van de Griekse geschiedschrijver Herodotus.
De stukken zouden geschreven worden door Blokker, Frenkel Frank, Hermans, Mulisch, Nooteboom en Ferdinandusse (Volkskrant 7-8-73; vgl. idem 5-2-74). In het begin van dit jaar werden er twee uitgezonden, De dief van Blokker en De steen van Frenkel Frank. Wij blijven lief voor de VPRO, maar alles aan deze spelen was rampzalig (vgl. Scheepmaker in Vrij Nederland 30-3-74). Nooteboom, Mulisch en Hermans leverden hun teksten in; die van de eerste werd afgekeurd (Vrij Nederland 30-3-74); over die van de tweede hoorden we niets meer; Ferdinandusse's naam werd niet meer genoemd. De VPRO kondigde voor dit seizoen uitzendingen aan van een tweede bewerking van Blokker, Het orakel, en van het stuk van Hermans, Periander geheten, de laatste onder regie van Ruud van Hemert (VPRO-gids 31-8-74).
Nu, november 1974, heeft Hermans zijn tekst, blijkens de laatste bladzijde geschreven tussen juli en oktober 1973, gepubliceerd. Tweemaal zelfs: bij De Bezige Bij in een netjes uitgevoerde paperback (f 9,75), bij Thomas Rap in een grote bibliofiele uitgave (± f 150, -).
Herodotus schreef zijn werk ca. 440 v. Chr. Het hoofdthema wordt gevormd door de oorlog tussen de Grieken en de Perzen. Zijn stof baseerde hij op geschriften van voorgangers en op materiaal dat hij tijdens zijn reizen verzamelde.
Bekend is zijn novellistische verteltrant, een van de redenen waarom zijn werk de bron voor een aantal dramatiseringen kon worden.
Een uitvoerig overzicht omtrent Periander, ca. 600 v. Chr. tiran van Korinthe, geeft Schachermeyr in Paulys Real-Encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, Bd. 19 (1938). Hij geldt als het prototype van een tiran, maar wordt tevens tot de Zeven Wijzen uit de Oudheid gerekend, omdat van hem een aantal moraliserende aforismen bewaard zijn (mogelijk zijn ze later aan hem toegeschreven).
Deze dicta zijn brave opwekkingen tot een ethiek die in werkelijkheid mijlenver van de auteur afstaat: ‘Weest dezelfde voor uw vrienden in voorspoed en tegenspoed’, ‘Welke belofte je ook doet, houd je eraan’, ‘Verraad geen geheimen’, etc. Cynisch is vooral: ‘Democratie is beter dan tirannie’. Zijn bewind, hoewel tiranniek en bloeddorstig, betekende een hoogtepunt in de geschiedenis van Korinthe: het voerde het land tot economische bloei en bracht een aantal sociale regelingen tot stand. Periander kwam in conflict met zijn zoon Lykofron, nadat deze er achter was gekomen dat zijn vader schuld had aan de dood van zijn moeder; overigens had deze haar lijk nog sexueel gebruikt en in zijn jeugd incest gepleegd met zijn eigen moeder.
Nadat bleek dat Lykofrons haat niet te verzachten was, zond zijn vader hem naar het eiland Korfoe. Pas aan het eind van zijn leven wist Periander zijn zoon over te halen naar Korinthe terug te keren om het bestuur over te nemen; hijzelf zou zich dan op Korfoe vestigen. Voordat Lykofron echter Korfoe kon verlaten, doodden de bewoners hem, daar ze geen tiran op hun eiland wensten, waarmee een oude orakeluitspraak bewaarheid werd die voorspelde dat Perianders zonen niet meer het koningschap van Korinthe zouden bekleden. Het bovenstaande berust grotendeels op fragmenten uit Herodotus' Historiën, enkele zaken, o.a. de aforismen, komen uit Geschiedenis van de filosofen van Diogenes Laertius, die Periander blijkbaar als een wijsgeer beschouwde. Schachermeyr wijst erop dat de gegevens die we over Periander bezitten grotendeels anekdoten zijn die slechts in een aantal gevallen mogelijk een historische bron hebben. Het werk van Herodotus zomin als dat van Diogenes Laertius (3e eeuw n. Chr.) voldoen aan onze eisen van geschiedschrijving. Hermans, die voor zijn bewerking van de Periander-geschiedenis beide auteurs gebruikt (hij vermeldt dit expliciet voorin zijn tekst, met opgave van de gebruikte edities) behoefde zich dus niet om historische betrouwbaarheid te bekommeren en hij heeft