van verdwazing, oftewel verdwaald raken in het verkeerde of oneigenlijke. En laat me raden, de mensen die ja zeiden vinden dat sport eigenlijk niet meer zou moeten zijn dan een viering van de verbintenis tussen mens en natuur, in de vorm van bewuste en gezonde lichaamsoefening. Sport en spel kunnen naar hun idee ook wel een ethische kant hebben. Je kweekt er idealiter doorzettingsvermogen, teamgeest, opofferingsgezindheid, zelfvertrouwen, incasseringsvermogen, zelfbeheersing en eerbied voor de geest en regels van het spel, en meer van dat soort mooie menselijke eigenschappen mee. Volgens dit klassieke negentiende-eeuwse ethos sterkt sport het karakter en is het een soort van zedelijk droogzwemmen, een training voor het echte maatschappelijke leven.
Strikt genomen zijn records, topprestaties en technologie van ondergeschikt belang; sterker, ze corrumperen de echte sport door haar uit te leveren aan een vermaakindustrie, waarvan nieuwsmedia, kledingfabrieken, makelaars, ritselaars, overheden, snoepfabrikanten en marktkooplui profiteren. Commercie, technologie en agressie verraden de humanistische idealen die schuilgaan achter dit idee van sport. Het menselijk lichaam heeft een rol te vervullen als ethisch geworden natuur.
Op de website van een bedrijf dat hartslagmeters maakt was deze aanprijzing te lezen: ‘Be a better animal’. De spijker op de kop. De gedachte dat hardlopen met een hartslagmeter onnatuurlijker zou zijn dan zonder is even absurd als de bewering dat grillen natuurlijker zou zijn dan stoven. Trainen is net als het koken van voedsel een vorm van complex menselijk gedrag. Het zijn bezigheden waarin kennis, techniek, bijgeloof en persoonlijke voorkeuren meespelen. Typisch menselijke manieren om intensiever met de natuur om te gaan dan dieren dat kunnen. Mensen die hardlopen zonder hartslagmeter natuurlijker vinden vergeten de techniek die in hun kleding, hardloopschoenen of stopwatch verborgen zit en de wetenschap die achter hun trainingsschema's schuilt. Het is meer een kwestie van al dan niet hinderlijk in het oog springende technologie dan een kwestie van meer of minder natuurlijkheid.
Het is misschien niet zo natuurlijk om de natuur te willen begrijpen en je voordeel te doen met die kennis, maar je kunt er wel een beter dier door worden. Tenslotte verwijst de reclamekreet naar fundamentele fysiologische mechanismen, die het verbeteren van een sportieve prestatie bepalen. En die zijn hetzelfde voor mens en dier.
Ik heb jarenlang een uitgesproken afkeer van hartslagmeters gehad. Dat had met het idee van natuurlijkheid of een afkeer van technologie niets te maken. Hardlopen is een bezigheid die een sterke illusie van toegenomen vrijheid kan oproepen. Al dravend door veld en duin kan de loper zich bevrijd van zorgen, onafhankelijk en een vrij man voelen. Dat wekt, in combinatie met de inspanning, een vorm van vreugde op, die