Rasterboeken
geselecteerd door Nicolaas Matsier, Erik Menkveld, K. Michel, Cyrille Offermans, Willem van Toorn, Jacq Vogelaar
Vergeetwoordenboek
Ruim tachtig auteurs beschrijven verdwenen dingen aan de hand van vergeten woorden: van ‘aapjeskoetsier’ en ‘afgelikte boterham’ tot ‘zwikschoenen’ en ‘zwizanfleur’.
Zbigniew Herbert Barbaar in de tuin
Vertaling: Karol Lesman. Voorwoord: Willem van Toorn.
In tien essays onderzoekt de Poolse dichter de kunst, architectuur en geschiedenis van West-Europa, van de verbluffende beheersing van dierenvormen bij de schilders in de grotten van Lascaux tot de steenhouwers van de Franse kathedralen; van het licht van Piero della Francesca tot Het laatste Oordeel in de dom van Orvieto; van de geheimzinnige schoonheid van Siena tot de Albigenzen, inquisiteurs en troubadours in Zuid-Frankrijk.
Paul Valéry Meneer Teste
Vertaling en nawoord: Piet Meeuse ‘Waarom is meneer Teste onmogelijk? - Deze vraag is zijn ziel. Ze verandert u in meneer Teste. Want hij is niets anders dan de demon van de mogelijkheid zelf. Hij wordt beheerst door de zorg voor het geheel van wat hij kan,’ aldus Paul Valéry over de hoofdpersoon van zijn jeugdwerk die hem ook nog tientallen jaren uitdaagde om in nieuwe teksten het geheim van zijn held van de geest te doorgronden. Piet Meeuse maakte hiervan een nieuwe vertaling.
Guido Ceronetti De stilte van het lichaam. Materiaal voor de bestudering van de geneeskunde
Vertaling: Wilfred Oranje. Voorwoord: Cyrille Offermans
In zijn hoogst eigenzinnige ‘studie Medicijnen’ wandelt de Italiaanse dichter, marionettoloog, filosoof, essayist en wetenschapsjournalist als een geleerde flaneur vrijmoedig door de geschiedenis van de geneeskunde, belicht hoe er in verre en in ons vertrouwdere culturen over het lichaam is gedacht, noteert de vondsten en miskleunen van de fysiologie en voegt er zijn eigen bevindingen aan toe. Een encyclopedisch en tegelijk heel persoonlijk boek.
Roger Caillois Stenen
Vertaling: Arnan Oberski en Jacq Vogelaar. Nawoord: Jacq Vogelaar Caillois droomde van een nieuw type kennis, een ‘diagonale wetenschap’: het speuren naar verbindingen tussen vormen die op elkaar lijken of met elkaar corresponderen. In mineralen vond hij kunstwerken waaraan geen mensenhand te pas was gekomen; wat de mens doet, had in de natuur al plaatsgevonden. Stenen is een poëtische studie waarin Caillois (1913-1978) over de mythologie, fysica, metafysica en moraal van stenen schrijft.