Willem van Toorn
Willem den ouden: zonder horizon
Toen in het rivierengebied de grote werken aan de dijkverzwaringen begonnen, die in hun oorspronkelijke opzet het karakter van het landschap ingrijpend zouden hebben veranderd, begon de schilder Willem den Ouden aan een reeks tekeningen waarin hij dat veranderingsproces wilde vastleggen. Er zouden in die oorspronkelijke plannen duizenden dijkwoningen verdwijnen, alle begroeiing moest weg, de fijnmazige, in de loop van eeuwen door mensen gevormde structuur van het landschap langs de dijken zou over een lengte van honderden kilometers voorgoed worden uitgewist.
Het resultaat van Den Oudens onderneming was een eindeloze reeks potloodtekeningen in snelle, nerveuze lijnen, die in ijlheid en bijna-abstractie nog boven zijn schilderijen en litho's uitstijgen. Als ik het woord ‘nerveus’ gebruik, doel ik niet op op de snelheid waarmee de veranderingen moesten worden bijgehouden, landschappen moesten worden vastgelegd voordat ze voorgoed naar het domein van de herinnering werden verwezen, maar op de techniek die Willem den Ouden zich in meer dan dertig jaar van waarnemingen in het rivierengebied heeft eigen gemaakt om de ongrijpbare, constant veranderende structuren van het landschap onder de per seconde wisselende lichtval te ‘noteren’. Geen andere tekenaar die ik ken heeft zo'n handschrift ontwikkeld voor de verbeelding van het dansende, nooit gelijke licht in het miniklimaat langs de rivier.
In Den Oudens atelier staan tientallen kleine houten panelen waarop hij, in het landschap, snelle olieverfnotities heeft gemaakt. Als je er één tussenuit pakt, weet hij feilloos onder welke omstandigheden zo'n schets is gemaakt: ‘Najaar, bijna winter, laat in de middag, oostenwind.’ Als een violist die zijn leven lang, met nooit aflatende verbazing, elke dag be-