Dit is zeker een beschrijving: beschrijvender kan het haast niet. De treden van het trapje precies geteld, het licht op huizen, trottoirs en stoepranden - compleet met kleuren - als een warm en stralend bad aanwezig gemaakt, de speelgoedvrachtwagen zó in detail dat iedereen die wel eens speelgoed heeft gehad de hardheid van de rubberbanden kan voelen.
Maar gaat het Doctorow om de beschrijving? Om deze beschrijving? Nee. Het gaat Doctorow om de teloorgang, om wat er niet meer is, wat veranderd is. Het gaat hem om de moraal, de hoop en verwachting in een tijd die beslissend is geweest, niet in de eerste plaats voor zijn persoonlijk leven, maar voor Amerika en de wereld.
In De wereldtentoonstelling gebruikt Doctorow de stad New York, en meer in het bijzonder een stukje ervan, een paar blokken in de Bronx, als model voor de wereld van de jaren dertig. De Wereldtentoonstelling van 1939 gaf vorm aan de hoop van de Amerikaanse middenklasse op de overwinning van de economische crisis. Wetenschap en techniek zouden de vooruitgang brengen waar de wereld naar hunkerde. De tweede generatie van joodse immigranten, waartoe Doctorows ouders behoorden, had voor zover zij het had gered in de Amerikaanse samenleving, een tehuis gevonden in de nieuwe ‘beautiful Bronx’. Vervolging en armoede in de oude wereld waren spoken van het verleden.
De Wereldtentoonstelling werd een fiasco door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, de bezoekers bleven weg, het symbool van de hoop verloederde, de wereld verloor voorgoed haar onschuld. Doctorow probeert de jaren dertig op te roepen om te onderzoeken wat er mis ging, waar de wortels liggen van onze huidige wereld. Zijn minutieuze beschrijvingen van de stad en de dingen zijn geen beschrijvingen, maar een reconstructie. Doctorow zei eens in een interview, dat de geschiedenis niet bestaat, maar voortdurend herschreven moet worden. En dat hij niet geïnteresseerd was in feiten, maar in de waarheid, de eigen waarheid van de schrijver. Dat is, verrassend, hetzelfde wat Benjamin zegt in zijn stuk over Moskou: Wie ‘aan de hand van de feiten’ wil beslissen, die zullen deze feiten niet de helpende hand bieden.