beide zorgen, moeilijk vereenigbaar in schijn, staan in feite althans in nauw verband en meer en meer wordt heden ingezien dat de physische en moreele welvaart van den arbeider ook de voortbrengst ten goede komt. De sociale ingenieur luidt een meer psychologische nijverheidspolitiek in en is wis geroepen om den schakel te vormen tot een mogelijke klassenverzoening.
Tot een degelijke uiteenzetting van den rol, aan den Socialen Ingenieur toebedacht, was het den heer E. Van Dyck gegeven ruimschoots te putten aan de bron der eigen ervaringen, opgedaan in de werkhuizen van de Bell Telephone Mfg. Co. Hij bestudeert achtereenvolgens de werkzaamheden van den socialen ingenieur in zake aanwerving en indienstname, gezondheid en veiligheid van het personeel, studiën, loonstelsels en dienstbetoon. Hij opent breede horizonten voor sociale voorzorg en condenseert op treffende wijze al wat den arbeider onmiddelijk kan ten goede komen. Zijne studie is sympatiek opgevat, in aantrekkelijke, klare en eenvoudige vulgarisatie-trant geschreven. Ze legt getuigenis af van een zeer merkwaardig psychologisch doorzicht, eerste vereischte voor een degelijken socialen ingenieur.
Graag hadden we een hoofdstuk gewijd gezien aan den vrouwenarbeid. Ook schijnt het me toe dat de sociale ingenieur door zijn ambt zelf geroepen is tot het trouw toepassen en strikt inachtnemen onzer sociale wetten in de ondernemingen waar hij thuis hoort. Dit had in een meer praktischen vorm dienen te worden vooropgezet, alsook de gebeurlijke betrekkingen tusschen den socialen ingenieur en het arbeidstoezicht. Ook omtrent den huidigen stand en de vooruitzichten van de hervorming ten onzent hadden we graag een woordje vernomen.
Deze enkele leemten daargelaten, komt dit werk enkel lof toe. Moge het in handen geraken van onze nijveraars, onze Vlaamsche sociale werkers en van ieder die op de hoogte blijven wil van sociale toestanden en hervormingen.
FRANS DAESELEIRE.