| |
| |
| |
poweetjes
Poezie op hotel
Op initiatief van Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky vindt in de Verenigde Staten een opmerkelijke vorm van poëziepromotie plaats. Een groot aantal hotels en motels hebben tegen kostprijs een poëziebloemlezing aangekocht met werk van Emily Dickinson, Walt Whitman en Robert Frost. De bundel wordt, zoals dat al sinds mensenheugenis met bijbels gebeurt, onder het kussen of op het nachtkastje gelegd. De gasten blijken het idee op prijs te stellen. Zodanig zelfs, dat hotel- en moteluitbaters tegen een nieuw probleem aankijken, want wie betaalt de vervangexemplaren voor de bundels die de hotelgasten in groten getale in hun koffers meenemen?
| |
Geduchte gedichten
Naar aanleiding van de loste verjaardag van dichter, vertaler en Rilkekenner, Maurits van Vossole (o1924), publiceert het Davidsfonds, afdeling Dendermonde, Honderd geduchte gedichten, een omvangrijke, door Van Vossole bezorgde, tweetalige en uitvoerig geannoteerde bloemlezing uit het poëtisch oeuvre van Rainer Maria Rilke. De gebonden editie telt ongeveer 300 bladzijden.
De voorintekenprijs bedraagt 900 fr., nadien kost het boek 1.100 fr. Voorintekenen kan tot 30 augustus door storting van 900 fr. op rekeningnummer 446-7629911-31. De namen van de voorintekenaars worden vermeld in het boek. Zij ontvangen allen een genummerd en door Van Vossole gehandtekend exemplaar.
| |
Kinderboekenweek
Tony Ross (o1938), de Britse kinderboekenauteur en illustrator, maakt het inmiddels traditionele prentenboek voor de Nederlandse Kinderboekenweek, die dit jaar loopt van 5 tot 15 oktober. Volgens zijn Nederlandse uitgever, Altamira, heeft Ross Towser en het monsterei speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven. De Engelse versie Towser and the Monsteregg zal pas in 1995 verschijnen. Voor de Nederlandse vertaling tekent Rindert Kromhout.
| |
Uitgeverij 010 bekroond
Het Amerikaans Architectuur Instituut heeft de Nederlandse uitgeverij 010 uitgeroepen tot Uitgever van het Jaar omwille van de ‘uitstekende kwaliteit’ van het uitgeeffonds. Het is voor het eerst dat een niet-Amerikaanse uitgeverij deze onderscheiding te beurt valt. Aan de jaarlijkse bekroning gaat een competitie vooraf waaraan alle architectuuruitgeverijen ter wereld kunnen deelnemen. Peter de Winter, mede-oprichter en -directeur van 010, is wat blij met wat hij ‘de Oscar op ons vakgebied’ noemt.
| |
Gouden boek voor Erik Hazelhoff
Erik Hazelhoff Roelfzema ontving op 25 maart jl. uit de handen van uitgever Joost Bloemsma van Het Spectrum een Gouden Boek omdat er van zijn boek Soldaat van Oranje meer dan één miljoen exemplaren over de toonbank gingen. Hazelhoff Roelfzema's roman verscheen in 1971 en kreeg grote bekendheid door de verfilming van Rob Houwer. Boek en film waren ook in de Verenigde Staten succesvol.
| |
Nominaties Vsb-poezieprijs
Hugo Claus met De Sporen, Lloyd Haft met Atlantis, Rutger Kopland met Geduldig gereedschap, Gerrit Kouwenaar met er is geen elders waar het anders is, Leo Vroman met De godganselijke nacht, Elly de Waard met Eenzang Twee en Ad Zuiderent met Op de hoogte van Icarus, dat zijn de zeven dichters die werden genomineerd voor de eerste VSB-Poëzieprijs, die vijftigduizend gulden (of zowat een miljoen frank) groot is. De prijs is een initiatief van dichter en directeur van De Rode Hoed, Huub Oosterhuis, en wordt gesponsord door het cultureel fonds van de VSB-Bank.
De genomineerden werden geselecteerd uit 69 inzendingen. Wie de niet geringe prijs uiteindelijk in de wacht sleept, wordt op 7 juni bekendgemaakt.
| |
Vlaamse kinderboekenprijzen
De Vereniging ter bevordering van het Vlaamse Boekwezen (VBVB) heeft de Boekenleeuw 1994, dit is de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek van 1993, toegekend aan Diane Broeckhoven voor Bruin zonder zon. Aan de Boekenleeuw is een gouden penning en een bedrag van honderdduizend frank (vijfduizend gulden) verbonden.
Drie Boekenwelpen gingen naar In de put van Gregie de Maeyer, Rudi Renvarken van Uwe Timm en Een vijf met negen nullen van Marita de Sterck en Klaas Verplancke.
Kristien Aertssen kreeg de Boekenpauw voor haar illustraties bij Tante Nans zat op een gans, een bundel rijmpjes en liedjes voor kleuters, samengesteld door An Debaere en Cathy Goossens. Aan de Boekenpauw is een bedrag van dertigduizend frank (vijftienhonderd gulden) verbonden.
| |
Prijzen in Vlaanderen
Paul Claes ontving voor zijn roman Het laatste boek de Provinciale Prijs van Brabant, die goed is voor honderdduizend frank (vijfduizend gulden). Claes' boek De sater staat in Nederland op de ‘longlist’ voor de Libris Literatuur Prijs.
Germain Droogenbroodt, dichter, vertaler en uitgever van de Poëziereeks Point, is laureaat van de tweejaarlijkse P.G. Buckinxprijs 1993, waaraan een bedrag van twintigduizend frank (duizend gulden) is verbonden. Droogenbroodt won die prijs met de nog niet gepubliceerde gedichtencyclus Gesprek aan de overkant.
Herwig Verleyen ontving de Dr. Ferdinand Snellaertprijs 1993 van de Vereniging van Vlaams-Nationale Auteurs (VVNA) voor zijn boek In Flanders' Fields, waarin hij leven en werk van de Canadese luitenant-kolonel en dichter John McCrae schetst.
| |
Prijzen in Nederland
Henk van Woerden ontving de Geertjan Lubberhuizenprijs 1993 voor zijn roman Moenie kyk nie. Aan deze debuutprijs, toegekend door de Marten Toonder Stichting, is een bedrag van tienduizend gulden (tweehonderdduizend frank) verbonden. De jury gaf ook een eervolle vermelding aan Koenraad Goudeseune voor zijn roman Vuile was.
De Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 1994 gaat naar Geertrui Daem voor haar verhalenbundel Boniface. De prijs die wordt toegekend door de ledenvergadering van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is goed voor vijfduizend gulden (honderdduizend frank).
De Academiepenning 1994 van de afdeling Letterkunde van de
| |
| |
Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen gaat naar Pierre en Simone Dubois voor hun Belle van Zuylenbiografie Zonder vaandel.
Toon Tellegen heeft met zijn kinderboek Bijna iedereen kon omvallen voor de tweede keer de Libris Woutertje Pieterse Prijs gewonnen. Twee jaar geleden sleepte hij met Juffrouw Kachel die prijs al in de wacht. Net als twee jaar geleden was Tellegen, die dit jaar ook het boek Jannes had ingezonden, in de ogen van de jury de grootste concurrent van zichzelf.
| |
Nbcc-prijzen
In de Ethical Culture Society in New York werden onlangs door de National Book Critics Circle vijf schrijvers uit diverse categorieën bekroond. In de reeks fictie ging de prijs naar A Lesson Before Dying van Ernest J. Gaines, voor algemene nonfictie naar The Land Where the Blues Began van Alan Lomax, voor biografie naar Genet van Edmund White, voor poëzie naar My Alexandria van Mark Doty en voor kritiek naar Opera in America: A Cultural History van John Dizikes.
| |
Leipziger buchpreis
Ter gelegenheid van de Leipziger Buchmesse werd voor het eerst de ‘Leipziger Buchpreis zur europäischen Verständung’ uitgereikt. De prijs, een bedrag van twintigduizend mark, ging naar de Poolse journalist en schrijver Ryszard Kapuscinski, voor zijn reportages en essays over Azië, Afrika en Latijns-Amerika.
Een aanmoedigingsprijs van tienduizend mark ging naar Eckhard Thiele, de Duitse vertaler van onder meer Pasternak, Trifonov, Seifert en Sologoeb.
In het kader van de manifestatie ‘Schönste Bücher aus aller Welt’ heeft de internationale jury een erediploma toegekend aan Bram de Does voor het ontwerp van het boek The Steadfast Tin Soldier of Joh. Enschedé en Zonen, Haarlem. Eerder had dit boek in Verona al de internationale Felice Feliciano-prijs gewonnen.
| |
Gastschrijvers
Het Literair Produktiefonds richt in het kader van zijn Schrijversprogramma Buitenland voor het eerst een gastdocentschap in aan de Parijse Sorbonne. Auteur Hella S. Haasse zal dit jaar die functie bekleden. Ook in New York wordt een nieuw gastschrijversprogramma opgezet. Nederlandstalige auteurs uit Nederland en België kunnen nu reeds inschrijven voor de programma's in Berlijn, München, Londen, Parijs en New York voor 1995.
Inlichtingen. Produktiefonds, Schrijversprogramma Buitenland, t.a.v. René Puthaar, Singel 464, 1017 AW Amsterdam, tel. 00-31-20 | 620.62.61.
| |
Boekenproduktie in de lift
Uit cijfers, afkomstig uit het Statistisch Jaarboek 1993 van de Unesco, blijkt dat de boekenproduktie flink in de lift zit. De cijfers in het jaarboek hebben weliswaar betrekking op 1991, en wijzen uit dat er dat jaar wereldwijd 863.000 boektitels werden geproduceerd tegenover 842.000 in 1990.
Het overgrote deel van de produktie, 403.000 titels, is afkomstig uit Europa (de ex-Sovjetunie niet inbegrepen, die goed is voor 76.000 titels). Azië neemt 215.000 titels voor zijn rekening, de beide Amerika's 144.000, Afrika 13.000 en Oceanië 12.000.
| |
Vandersteen voor Shakespeare
Striptekenaar Willy Vandersteen klopte in 1987 William Shakespeare, zij het weliswaar voor de achttiende plaats, op het lijstje van de meest vertaalde auteurs. Ook dat blijkt uit het Statistisch Jaarboek 1993 van de Unesco. De meest vertaalde auteur in 1987 was Agatha Christie, van wie niet minder dan 366 vertalingen in 21 talen beschikbaar waren. Op de tweede plaats staan de Disney-produkties met 309 vertalingen in 16 talen, gevolgd door Lenin met 251 vertalingen in 10 talen. De eerste Nederlandstalige auteur is te vinden op de 18de plaats, nét voor Shakespeare, en is striptekenaar Willy Vandersteen, wiens Suske & Wiskestrips 86 vertalingen kenden in weliswaar slechts één taal (het Frans?).
| |
Standbeelden op papier
De Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers publiceert nu al vijf jaar een reeks monografieën, ook wel ‘standbeelden op papier’ genoemd, van bekende en minder bekende Limburgse schrijvers. Onlangs verscheen in deze reeks het 17de deel, opgedragen aan Jozef Droogmans en geschreven door Erik Pattyn. In de loop van de jaargang '94 volgen nog: Hendrik Prijs door Guido Wulms, Felix Persoons door Jos van Thienen en Neel Doff door Dries Janssen.
Een jaargang van deze monografieën kost 400 frank, een los nummer 150 fr. Voor meer info: 013 | 52.12.31.
|
|