Allusies
In het tweede deel van The Matrix gaat Neo op zoek naar de Schepper. Dat was een van de dingen waar de Egyptische censuur niet gerust op was. De Schepper is natuurlijk het computerprogramma dat de matrix aanstuurt, maar voor zijn schepselen is hij in feite God. Het Egyptische publiek zou makkelijk in verwarring kunnen raken en denken dat hier God als een blanke man van middelbare leeftijd neergezet werd.
Het is natuurlijk waar: de Wachowski's grijpen de gelegenheid aan om de verhouding tussen God en mens op scherp te zetten. Neo rebelleert tegen zijn Schepper, die er een calvinistische predestinatieleer op na blijkt te houden: zelfs de vrije wil maakt deel uit van een vooropgezet plan. Neo's zelfgekozen rebellie was voorzien en gepland.
Deel twee werd door de filmkritiek afgeschilderd als ‘een tussendeel’, dat veel voorbereidend werk bevat voor het slot, dat binnenkort volgt. Tussen de spectaculaire actiescènes door wordt inderdaad het nodige gezegd over lotsbeschikking en de vrije wil, zonder dat de conclusies echt helder zijn. Maar in de ontmaskering van het orakel aan het eind van dit deel zit wel degelijk ook een boodschap: de toekomst staat niet vast, de wil is niet gebonden aan kaders, zelfs niet als de Schepper het voorzien heeft. Verder leunt het tweede deel meer op technische verhaallijnen over hackers en computers, die kennelijk toch minder aanspreken dan de metafysische thema's die in het eerste deel geïntroduceerd werden.
Het derde deel gaat onvermijdelijk over de Apocalyps. Het is onverstandig om te gokken hoe de verhaallijn precies gaat lopen, maar slimme bioscoopbezoekers herlezen tevoren de Openbaringen van Johannes, want dat hebben de Wachowski-broers ongetwijfeld ook gedaan tijdens het schrijven van het script. Er zullen ongetwijfeld allusies voorbij komen, maar het tempo van de films ligt zo hoog dat je goed beslagen ten ijs moet komen, om ze allemaal op te pikken.
Wie zich op enig niveau bezig heeft gehouden met de thematiek van (schijn)werkelijkheid en vrije wil, zal aan The Matrix geen nieuwe inzichten ontlenen. De film is tenslotte gemaakt om te vermaken, niet om een discussie aan te zwengelen. Tegelijkertijd is het echter fascinerend om te zien hoe zo'n toch behoorlijk ingewikkeld theologisch en filosofisch onderwerp het leidende thema van een actiefilm kan worden. En dat het grote publiek juist daarom deze actiefilm dieper in het hart sluit dan andere actiefilms.