Blow out your brains
Michael Persson
De bibliothecaresse is nog driftiger dan gewoonlijk en probeert wapperend met haar handen en met overslaande stem de zwerm Marokkaanse jochies van de internetcomputers weg te houden. In de leeszaal verscheurt een oude man pontificaal een Arabische krant. Overal argusogen. Het is al een paar weken zo. Ik loop de trappen op richting de boeken, die zich tenminste normaal gedragen.
Boeken zijn praktisch gezien vrij waardeloze voorwerpen, alle titels ten spijt die het tegendeel beweren: hoe je profvoetballer kunt worden, hoe je snel rijk kunt worden, hoe je alle vrouwen kunt versieren die je pad kruisen. Dat soort dingen kun je beter gewoon doen, in plaats van erover te lezen.
Wat ik wel erg handig vind aan boeken is de geruststellende werking die ervan uit gaat. Dan heb ik het niet over individuele exemplaren maar over boeken in groepsverband. Boeken met leren ruggen in houten kasten, die werken het best. Of het nou Das Kapital is, De duivelsverzen, een boek van Brusselmans of een ander opruiend geschrift: met een leren kaft eromheen, tussen wat soortgenoten, zien ze er heel geruststellend uit. Ik zag een tijdje terug een oude foto van een boekhandel in Londen na een bombardement; op de puinhopen staan de kasten nog vrij onaangedaan overeind. Voor de kasten staan mannen zoals mannen altijd voor boekenkasten staan: voorovergebogen, met een enigszins naar rechts gekanteld hoofd om de teksten op de ruggen te kunnen lezen. De beschaving blijft overeind, maak je om ons geen zorgen, zeggen de boeken.
Maar nu ik in de bieb voor de kasten sta valt het me ineens op dat de rijtjes op de planken niet zo onaangetast zijn als ik gedacht had. Er vallen natuurlijk altijd wel gaten in de gelederen, gezellige doorkijkjes naar het meisje in het volgende gangpad, maar nu zijn de gaten groter dan normaal, en op ongebruikelijke plekken. Oorlog en vrede van Tolstoj: beide eerste delen zijn weg. Misdaad en straf: ook verdwenen. Kipling: kwijt (die van Junglebook, maar ook die van When you're wounded and left/ On Afghanistan's plains/ And the women come out/ To cut up your remains/ then roll on your rifle/ and blow out your brains/ And go to your Gawd/ Like a soldier). Zowat het gehele oeuvre van Camus: spoorloos. Ook leegte bij Sartre.
Het lijkt erop dat de mensen op zoek zijn gegaan naar inzicht in de nieuwe wereldorde en dat lezende mensen dat inzicht vooral denken te vinden bij de oude Russen en de Franse existentialisten. Videokijkers zouden bij James Bond te rade kunnen gaan. Radioluisteraars moeten het doen met ‘Imagine’ dat al wekenlang frequent door de ether vliegt.
Mooie klassiekers natuurlijk, en ze zullen eeuwenlang leesbaar en luisterbaar blijven vanwege de universele waarheid die op een bepaald basisniveau