Het pak van Salman
Beroering in de Nederlandse letteren! Salman Rushdie schrijft het boekenweekgeschenk 2001. Alle dertien Nederlandse schrijvers staan op hun achterste benen. Kan Rushdie na een tien jaar durende fatwa eindelijk weer eens rustig over straat, krijgt hij dit over zich heen. Moet hij weer gaan logeren. Als mondiaal georiënteerd auteur had hij toch kunnen weten dat het aannemen van een dergelijke prestigieuze opdracht op weerstand zou stuiten binnen de beroepsgroep.
Het aantrekkelijke van het boekenweekgeschenk is voor de auteur dat hij veel media-aandacht krijgt. En dat leidt lekker af van de magere werkjes die men doorgaans produceert. Het boekje hoeft maar 90 bladzijden lang te zijn. Dat is ongeveer waar de gemiddelde Nederlandse roman stof voor heeft. De rest wordt gevuld met de kenmerkende thema's van onze schrijvers: zelfbevestiging, zelfrealisatie, zelfbeklag, zelfzucht, zelfoverschatting, zelfbevlekking en zelfbehoud. Zij komen maar niet los van de onder meer aan Du Perron ontleende misvatting dat een literair werk de schrijver ervan moet tonen. Het thema van de boekenweek; Het land van herkomst, is nota bene een romantitel van hem. Het laat zich wel raden wat een Nederlandse auteur daarvan zou maken: de onherroepelijk vervlogen tijd in Nederlands-Indië, de bekrompen katholieke jeugd in de jaren '60; de zoektocht naar de eigen joodse achtergrond; de verveelde jaren in een nieuwbouwwijk in de jaren '70; de wereld van verschil tussen Marokko en Nederland.
Geen mens leest Du Perron nog, maar hij wordt evenals Ter Braak zonder enige grond nog altijd als een belangrijk schrijver en literator gezien. Er is nooit