Kenmerkend tegen deze achtergrond is dat een sectie Engels op een middelbare school Bukowski geen literatuur vindt en grote groepen in Nederland van mening zijn dat schrijvers subsidie moeten krijgen (net als balletdansers, beeldhouwers, musici, bijstandsmoeders). Veel van de lezers van Passionate zullen Charles Bukowski niet eens kennen. (De meeste lezers zijn tussen de 16 en 26.)
We groeien op met subsidie. We weten niet meer wanneer een schrijver goed is. Binnenkort weten we überhaupt niet meer wát goed is.
Nieuw-Zeeland. Drie vrienden. Een Triumph 2500 TC. De achterbak helemaal volgeladen met Hermans, Reve, Brusselmans, Bukowski, Ellis, McInerny en ga zo maar door. De zon: schuin voor ons. De muziek: Groove Armada. Vrouwen: overal. Dit is de andere kant van de wereld. Tegen de verwachting in gaat de zon hier ook onder. Gelukkig komt ie ook weer op.
We zitten op het terras van het Illyon-Blairstreet café in Wellington. Op tafel staan drie goddelijke espressi door Haar gemaakt. Zij staat achter de bar en is mooi. Ook als ze gaapt. Een zwangere vrouw struikelt over een stoeprand, haar kind valt uit haar buik en een knalgele Hyundai Atos rijdt er overheen. Maar het is allemaal niet zo mooi als het eruit ziet. Onze boeken zijn op.
We slenteren over straat en voelen ons niet goed. ‘Wat vind jij van die stoeptegels?’
‘Sorry?’
‘Niets.’
Maar dan ineens plotseling uit het niets zien we een boekhandel. Met allemaal boeken! Aan een meisje met prachtige ogen, benen en borsten vragen we of ze jonge Nieuw-Zeelandse schrijvers kent, liefst met enig gevoel voor humor.
‘Eh, ik werk hier niet.’
Het is stil.
‘Maar misschien is dit iets?’ Ze wijst naar een boek. Stray thoughts and nose bleeds van Duncan Sarkies. Alledrie kopen we een exemplaar. En in één ruk lezen we het uit. We liggen in de Botanic Gardens. Door de walkman-speakertjes kraakt de Buena Vista Social Club. Waanzinnig! Wat een mooie zinnen. Wat een scherpe humor. Wat een vaart. Nog sneller dan de TGV, veel sneller, zo snel als - hoe heet die trein in Japan die 600 km/uur gaat en waar al die Japanners van moeten vomeren? - die trein. Zo snel leest het boek.
Ik denk aan Nederland, ik denk aan Passionate. Dít moet gelezen worden. Dit is een schrijver. Duncan Sarkies schrijft. Uit naam van de heilige drie-eenheid: vrouwen, muziek en literatuur. Geen soebsidie, geen geouwehoer, geen jongeren en allochtonen, hooguit wat schapen.
Ik kan niet anders dan nog even aan Charles Bukowski denken. Ik denk aan zijn Women, ik denk aan zijn Mahler & Mozart en the Bee, ik denk aan zijn Knut Hamsun en John Fante.
Bukowski is mijn Held. Lang leve de heilige drie-eenheid!
Ernest van der Kwast