Passionate. Jaargang 6
(1999)– [tijdschrift] Passionate– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 46]
| |
[pagina 47]
| |
Het is natuurlijk in de eerste plaats lovenswaardig dat er na zoveel jaar eindelijk serieuze plannen worden gemaakt voor een verfilming van het Boek. Er komt echter nog heel wat bij kijken voordat deze verfilming van het Boek ook met recht de Film genoemd mag worden.
Zo is er het probleem van de casting. Het is al eerder gebleken dat het niet eenvoudig is om de juiste acteur te vinden voor de rol van een personage waar iedereen wel een eigen beeld van heeft. Het belangrijkste personage van het Boek is ongetwijfeld de omnipresente figuur God. Nu zou het natuurlijk voor de hand liggen om voor deze rol alleen van een voice-over gebruik te maken, maar de vraag is of dat door het moderne publiek, dat spectaculaire films vol speciale effecten zoals Jurassic Park en Armageddon gewend is niet gezien wordt als een zwaktebod.
Als er voor de rol van God wel een acteur gevraagd wordt, kan men natuurlijk een Spice Girl kiezen, of iemand als Brad Pitt, om van God een idool voor de jeugd te maken. Maar de vraag is of de wat oudere fans, en in het geval van God vormen die toch een vrij grote groep, niet zouden worden afgeschrikt door een dergelijke rolbezetting. De keuze voor Sean Connery zou voor de hand liggen, ware het niet dat hij voor veel mensen onlosmakelijk verbonden is met het personage James Bond. Als hij de rol van God zou gaan spelen dan zou er ongewenste verwarring kunnen ontstaan tussen het Opperwezen en de vrouwenverslindende Engelse spion.
Ook het bewerken van het originele manuscript zal niet eenvoudig worden. In een werk als het Boek kun je nou eenmaal niet zomaar passages schrappen. Een integrale verfilming zou dan ook voor de hand liggen, ware het niet dat het Oude Testament gedeeltes bevat die er bij een al te expliciete bewerking voor kunnen zorgen dat de Film een minimum leeftijd van twaalf of zestien jaar krijgt opgelegd van de filmkeuring. Maar schrappen is geen oplossing want juist deze passages, met aansprekende onderwerpen als broedermoord en verkrachting, zorgen voor de nodige variatie binnen de verhaallijn van het Boek.
Het publiek heeft tegenwoordig namelijk ook op het gebied van seks en geweld al het nodige gezien. De vraag is of de mensen niet teleurgesteld worden als de meeste uitdagende scène de Goddelijke bevruchting van de maagd Maria is. Dit wil echter niet zeggen dat alles maar moet kunnen in de verfilming van het Boek.
Een scène over de nooit bewezen bestialiteiten die aan boord van de Ark van Noach zouden hebben plaatsgevonden zou bijvoorbeeld teveel mensen in het verkeerde keelgat schieten. Wel zou de stelling dat er bij de openbaring van de tien geboden aan Mozes door God de nodige natuurlijke psychedelische drugs in het spel waren in het script verwerkt kunnen worden. Dit zou een mooie uitleg kunnen zijn voor de af en toe nogal zweverige teksten in het Boek. Aan de andere kant sluit dit de mogelijkheid uit om te suggereren dat je van de Heilige Geest alleen al high genoeg wordt.
Er zijn natuurlijk nog vele van dit soort dilemma's te bedenken met betrekking tot de verfilming van het Boek. Misschien zullen er dan ook verhitte discussies en artistieke conflicten ontstaan tijdens de productie van de Film. Maar men moet bedenken dat het hier om het Boek en dus om een religieuze zaak gaat. En wat religieuze zaken betreft bestaat er een lange geschiedenis van al dan niet gewapende conflicten, misdaden tegen de mensheid, terrorisme en meer van dat soort zaken die het gevolg waren van vaak maar kleine meningsverschillen. Daarmee vergeleken kan een kleine rel over de rolbezetting van de Film alleen maar voor lief worden genomen. |
|