van een echtpaar: detailopnamen van een wekkerradio, een deurknop, tandenborstels die worden opgepakt, een rijk gevulde ontbijttafel. De handelingen gebeuren in stilte, en het duurt minutenlang voordat er een gezicht in beeld komt. Dit filmt Haneke in een droge, afstandelijke stijl. De camera - alsof ze verborgen is - registreert bewegingloos willekeurig ogende gebeurtenissen. Verbanden tussen de scènes zijn onduidelijk of blijken pas later. De gefilmde ruimtes zijn kaal, en baden in hard dag- of neonlicht. Muziek of enige verfraaiing is er niet. Spanningsopbouw evenmin. Haneke's wereld is een mechanische wereld, waarin dagelijkse routines zwijgend worden uitgevoerd.
Het gezin dat in Der siebente Kontinent centraal staat, lijkt naadloos in deze wereld te passen. Vader en moeder hebben een prima baan, en een druk sociaal leven. Het dochtertje doet haar best op school. Het huis waarin ze wonen is van alle moderne gemakken voorzien. Maar af en toe blijkt dat er iets knaagt. Door een plotselinge, onverklaarbare huilbui, of een klap die moeder haar kind uitdeelt. En dan is er de afscheidsbrief, geschreven door de vrouw aan haar ouders. Ze vertelt dat ze, net als haar man, haar baan heeft opgegeven. ‘Niets houdt me hier nog.’ Ook het kind zal worden ‘meegenomen’, want dat wil ze. ‘Het is een constatering, verwijt jezelf niets.’ Vervolgens slopen ze gedrieën systematisch het gehele interieur van het huis. Geld wordt door de wc gespoeld, kleren verscheurd, het aquarium kapot geslagen. Slechts het aanzien van de spartelende vissen verstoort even hun kalme vastberadenheid. Voordat ze hun dodelijke dosis medicijnen innemen, zitten ze nog eenmaal samen voor de televisie. Sarah Brightman zingt ‘The power of love’, terwijl het scherm de onbewogen gezichten doet oplichten. Dan sterven ze, ieder apart, en de televisie staat op zenderruis - het laatste beeld van de film.
Een duidelijke verklaring voor het gewelddadige einde van Der siebente Kontinent is er niet - en dat is nu juist het verontrustende. In de meeste films wordt het geweld gerechtvaardigd doordat het een functie vervult in de dramatische ontwikkeling van het verhaal. Het is de oplossing van een conflict, of de climax van een zorgvuldig opgebouwde spanning, of zorgt voor het onderscheid tussen de good en de bad guys. De toeschouwer, sensatiebelust als hij is, voelt zich niet schuldig, want de regisseur heeft het geweld een functie gegeven. De films van Quentin Tarantino zijn hier een goed voorbeeld van: het geweld is bij Tarantino geheel vrijblijvend gemaakt, dient enkel ter vermaak.
Zo gemakkelijk maakt Haneke het de toeschouwer niet. Het eind van Der siebente Kontinent bevredigt niet, want er is niets opgelost. Drie mensen zijn gestorven, maar de maatschappij waarin zij niet langer wilden leven is onveranderd gebleven. Ze hebben zelfs geen enkel verzet geboden. Een zichtbaar conflict zou spanning hebben gecreëerd voor de toeschouwer, met de collectieve zelfmoord als begrijpelijke conclusie. Juist het lijdzame gedrag van de drie hoofdpersonen maakt hun besluit zo schrijnend. De toeschouwer krijgt geen oplossing aangereikt en moet zelf een rechtvaardiging zoeken. Wat dat betreft doet Der siebente Kontinent denken aan het befaamde A short film about killing (1987) van Kieslowski, waarin een jongen zonder aanleiding een taxichauffeur vermoordt. Ook hierin wordt het geweld niet verzacht door geruststellende verklaringen, waardoor het des te harder op de kijker terugslaat.
Dat de invloed van de televisiecultuur een belangrijke rol speelt in Haneke's visie op geweld, was al enigszins zichtbaar in Der siebente Kontinent. In zijn tweede speelfilm Benny's Video (1992) diept hij dit thema verder uit. Het is de film waarmee Haneke in één klap bekend werd. De hoofdpersoon is de 14-jarige Benny, zoon van rijke ouders die het druk hebben met hun carrière en nauwelijks naar hun kind omzien. Benny is vaak alleen thuis en kijkt voortdurend naar gewelddadige videofilms. Met zijn videocamera maakt hij bovendien zelf opnames. Op een gegeven moment neemt hij het meisje dat in de videotheek werkt mee naar huis. Zonder enige aanleiding doodt hij haar met een slachtpistool, terwijl de camera draait. Wanneer hij later de opnames terugkijkt, wordt hij verrast door zijn ouders. Hij toont echter weinig berouw. ‘Ik wilde weten hoe het is, denk ik,’ zegt hij tegen zijn vader.
In Benny's Video wordt niet veel gespro-