Ten slotte
Jeffrey Lee Pierce is dood. De beste blanke country/blueszanger, van de Amerikaanse band The Gun Club, stierf op 31 maart aan een beroerte. Hij verbleef op dat moment in het huis van zijn vader, om bij te komen van een alcoholverslaving. Hij had al jaren niets meer van zich laten horen.
Ik zag The Gun Club op het Metropolis popfestival, zo'n vijf jaar geleden. Ik trof het die dag. De optredens van The Gun Club - toen al in hun nadagen - waren berucht in die tijd. Vaak, zo had ik dikwijls gehoord, gooiden ze er met de pet naar. Een stelletje dronkemannen stond dan wat te brallen op het podium en haakte voortijdig af. Maar op goede dagen waren ze groots. Pierce verdreef dan de demonen in zijn hoofd met zijn furieuze stem en de denderende ‘cowpunk’ van zijn band, zoals dat toen genoemd werd.
Het optreden, herinner ik me, was aan het eind van de dag. De zon verdween achter het Podium Oost, en een stel volhouders en Gun Club fans verzamelden zich op het half leeg geworden grasveld. Jeffrey Lee Pierce, met zijn bolle gezicht en de witte haren die als stro vanonder zijn hoed uitstaken, zong als een bezetene. Of ze ‘My dreams’, het allerbeste Gun Club nummer speelden, weet ik niet meer. Wel weet ik dat ik net L., mijn toenmalige geliefde, gedag gezegd had. Hij had het geprobeerd die dag, maar zijn klassiek geschoolde oren verdroegen de popklanken van het festival niet langer. Het maakte niet uit, L. en ik zouden alles dat ons scheidde uiteindelijk overwinnen. Ik wist het zeker. Ik stond daar naar Pierce te kijken en ik dacht, het komt goed.
Dat moet Jeffrey Lee Pierce ook vaak gedacht hebben in zijn tumultueuze carrière. Gun Club leden vertrokken, de band viel uiteen, Pierce maakte soloplaten, de band kwam weer bijeen, kwijnde weg, en weer wat solowerk volgde. Nooit wist je wat er zou volgen, maar altijd dook Pierce wel weer op en soms met zoveel vuur dat je dacht: eens zal het echt weer goed komen met 'm.
Toch heeft hij een nummer als ‘My dreams’ nooit meer geschreven, en een LP als The Las Vegas Story, waarvan het afkomstig is, heeft The Gun Club niet meer gemaakt. Ik ben geen liefhebber van metaforen, maar deze mag er zijn. Waar anders moet je een conceptplaat situeren over het verval van de Amerikaanse samenleving, dan in Las Vegas waar dromen verkocht worden en vervolgens aan stukken geslagen? Van boven een roulettetafel kijken de bandleden je op de hoes aan, en je weet dat je op een reis wordt meegenomen, van een flonkerende buitenkant naar een duister innerlijk. ‘In the heat of the night I walk with the beast/black against the Nevada sky.’
Dat is allemaal jaren geleden. Drie maanden terug zag ik de nieuwe Scorsese film Casino, over, inderdaad, Las Vegas. Hier is Las Vegas de stad waar in de jaren zeventig nog vrije jongens - zoals